Йошихиде Суга е новият премиер на Япония

Управляващата партия използва мнозинството си в долната камара на парламента, за да го избере

08:49 | 16 септември 2020
Обновен: 09:15 | 16 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Новият премиер на Япония Йошихиде Суга. Снимка: Bloomberg
Новият премиер на Япония Йошихиде Суга. Снимка: Bloomberg

Йошихиде Суга, лидерът на японската управляваща партия, е избран за министър-председател след парламентарен вот в сряда, превръщайки се в първия нов премиер в страната от близо осем години, пише Bloomberg. 

Управляващата Либерално-демократическа партия на Суга използва мнозинството си в долната камара на парламента, която има право да избира премиера на страната, за да го посочи като новия ръководител на третата по големина икономика в света. 

71-годишният Суга, който преди това беше дясната ръка на Абе, се ангажира да запази гъвкавата фискална позиция и свръх разхлабената парична политика на бившия премиер, известна като "Абеномика".

Всеки знак за отклонение от Абеномиката може да доведе до поскъпване на йената и поевтиняване на акциите, което ще доведе до преоценка на перспективите за страната.

Индексът Topix за кратко се понижи, когато Абе обяви на 28 август намерението си да подаде оставка, но бързо се възстанови оттогава, тъй като пазарните играчи видяха, че Суга продължава със същата политика. 

Въпреки че Суга се ангажира да избере реформатори за своя кабинет, Kyodo News и други медии съобщават, че той вече е решил да задържи ключови фигури като финансовия министър Таро Асо и външния министър Тошимицу Мотеги. 

Генералният секретар на Либерално-демократическа партия Тошихиро Никай също ще остане на позицията си при новата администрация, съобщиха от партията във вторник. 

Ролята на главен секретар на кабинета, която Суга заемаше, ще бъде поверена на Кацунобу Като, бивш бюрократ на Министерството на финансите, който доскоро беше министър на здравеопазването, съобщава обществената телевизия NHK.

По-малкият брат на Абе, Нобуо Киши, ще стане министър на отбраната, съобщи NHK, а настоящият министър на отбраната Таро Коно ще поеме поста министър на административната реформа.

Въпреки че Суга има малък пряк опит в дипломацията, той заяви, че съюзът на Япония със САЩ ще остане крайъгълният камък на външната й политика и че иска да поддържа стабилни връзки с Китай - най-големият търговски партньор на страната му.