Ще остане ли "Абеномиката" жива след оттеглянето на Шиндзо Абе?

Очаква се главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга да успее да се пребори за поста министър-председател

18:07 | 13 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга. Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Очаква се главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга да успее да се пребори за поста министър-председател, след като получи подкрепата на повечето фракции на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), което му дава преднина преди изборите за лидер на партията, предвидени за понеделник, пише Investor.bg.

Действащият премиер Шиндзо Абе обяви миналия месец, че подава оставка заради недобро здравословно състояние. Победителят в партийните избори на практика може да бъде уверен, че ще стане министър-председател заради парламентарното мнозинство на ЛДП.

Ето какви е отношението на Суга по редица ключови политически въпроси: 

Икономика

Дългогодишен поддръжник на Абе, Суга има за цел да продължи свръхразхлабената парична политика на сегашния премиер, големите държавни разходи и структурните реформи, известни като „Абеномика“.

Суга също така планира да поддържа политиката на Абе за приоритизиране на икономическия растеж пред усилията за стабилизиране на разклатените финанси на страната.

Той заяви в неделя, че няма ограничение за размера на облигациите, които правителството може да емитира в подкрепа на икономиката, опустошена от пандемията от коронавирус, и посочи, че може да разгледа трети допълнителен бюджет за борба с икономическия спад.

„Само когато имаме икономически растеж, можем да прокараме фискалната реформа“, изтъкна Суга.

Той изрази готовността си централната банка да предприеме допълнителни облекчаващи мерки за защита на работните места.

Той се противопоставя на намаляването на 10-процентния данък върху продажбите. Някои депутати предлагат намаляване на данъка, за да се ограничи тежестта на пандемията върху домакинствата.

Син на фермер от Северна Япония, Суга смята за един от основните си приоритети съживяването на регионалната икономика.

Реформи

Като силен поддръжник на реформите, Суга подкрепя по-голямата консолидация на регионалните банки и като отново заяви намерението си да поиска от мобилните оператори да намалят таксите, за което той се застъпва по време на управлението на Абе.

Суга има за цел да сформира агенция за популяризиране на правителствените цифрови стратегии под един покрив и заяви в скорошно интервю във вестник, че ще обсъди възможен „основен ремонт“ на здравното министерство.

„Когато стана лидер на ЛДП, ще разбия вертикално сегментираната административна система, да премахна личните интереси ... и ще направя всичко възможно, за да продължа с регулаторните реформи“, подчерта Суга миналата седмица.

Той призовава компаниите да определят цели за наемане на работници, които да помогнат за професионалната реализация на жените в обществото, като също така предлага застрахователно покритие за лечение на репродуктивни проблеми.

Суга заяви в неделя, че би искал да назначи реформаторски настроени депутати на постове в кабинета, ако все пак успее да стане министър-председател.

Продължението на материала четете на Investor.bg.