Йошихиде Суга - земеделският син, който наследява Шиндзо Абе

Историята на новия лидер на управляващата партия демонстрира контраст, рядко срещан в японския политически живот

13:49 | 14 септември 2020
Обновен: 14:01 | 14 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Шиндзо Абе (вляво) и Йошихиде Суга (вдясно). Снимка: Bloomberg
Шиндзо Абе (вляво) и Йошихиде Суга (вдясно). Снимка: Bloomberg

Ако Шиндзо Абе може би е роден за министър-председател на Япония, едва ли е било гарантирано изгравянето на политическата звезда на неговия наследник - Йошихиде Суга, който в понеделник беше избран за нов лидер на управляващата Либерално-демократическа партия, пише в свой анализ CNN.

Не малко политически анализатори се оказаха прави в твърденията си, че Суга е водещият наследник на премиера Абе, който обяви миналия месец, че се оттегля поради усложнения, свързани с колит (възпалителна болест на червата. Болест, която не попречи на Абе да изпълнява премиерските си задължения през голямата част от управлението си). 

Номинацията на Йошихиде Суга отбелязва върха на невероятната политическа кариера за 71-годишния сектретар на кабинета на Абе, като избирането му за министър-председател се очаква да се случи на парламентарен вот по-късно тази седмица.

Сред конкурентите на Суга бяха външния министър Фумио Кишида и бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба.

Кариерите на Суга и Абе са тясно обвързани от близо десетилетие, откакто последният стана министър-председател през 2012 г и оттогова се превърна в най-дългогодишният лидер на страната след края на Втората световна война.

Суга беше дясната ръка на Абе през цялото това време, изпълнявайки ролята на секретар на премиерския кабинет -  позицията, обединяваща ролята на началника на кабинета и пресаташе.

Но двамата са доста по-различни един от друг. Абе е харизматичният потомък на една от най-известните японски политически династии - важен актив в японската партийната система, зачитаща родословието. Бащата на Абе е бил външен министър, а негови роднини са двама бивши министър-председатели.

В контраст Суга е син на земеделски производител и е известен като прагматичен човек при сключването на сделки зад кулисите. Израства в провициалната префектура Акита и се премества в Токио след завършване на гимназията. Той заема редица странни работни места, включително във фабрика за картон и на известния рибен пазар Тсукиджи, за да спести пари за университета, на който ходи задочно, докато продължава да работи.

След дипломирането си Суга влиза в забързания, изтощаващ свят на японците, живеещи от заплата, но това не продължава дълго. Политиката е това, което оформя и оказва влияние на света и Суга именно с това иска да се занимава. 

Поради тази причина той се кандидатира за общински съветник в Йокохама. Липсата на връзки и политически опит той компенсира с хитрост и упоритост. Суга ръковиди кампанията си от врата на врата, посещавайки около 300 къщи на ден или общо 30 000, сочат данни на ЛДП. До началото на изборите за общински съветник той износва шест чифта обувки.

Този тогавашен подход на Суга почти не се промения. Днес той е известен като успешен политически говорител, на когото може да се разчита, че ще свърши всичко възложено - качества, които го превърнаха в отлична дясна ръка на Абе.

Той беше важен съюзник в усилията на министър-председателя да въведе поредица от икономически политики, известни като „Абеномика“ - комбинация от парични стимули, увеличени държавни разходи и структурни реформи, предназначени да ускорят стагнацията на японската икономика.

Ако бъде избран за министър-председател, Суга се очаква да бъде нещо като "заместител на Абе", коментира Казуто Сузуки, заместник-декан и професор по международна политика в университета Хокайдо.

По думите на Сузуки е напълно възможно членовете на ЛДП да се опитат да спечелят дивиденти от нарастнала популярност на Абе, вследствие на подадената му оставка, която възроди до някаква степен репутацията на управляващата партия.

Анкета на Mainichi, един от най-големите вестници в Япония, установи преди обявяването на оставката, че 58,4% от анкетираните не са били доволни от политиките в отговор на пандемията. А рейтингът на одобрение на Абе беше спаднал до 36% - най-ниското ниво от 2012 г. насам.

Брад Глосърман, експерт по японска политика, коментира, че Суга все още не е показал, че ще се отклони от линията на Абе и от тази на ЛДП като цяло.

"Той има много добра биография ... Постигнал е всичко сам. Въпросът обаче е в степента, в която той като личност, може да пробие партийната линия", коментира Глосерман, който е автор на "Японският връх: Краят на великите амбиции. "

Шиндзо Абе се оттегли на фона на нарастващо недоволство покрай пандемията от коронавирус и последвалата икономическа криза. 

Основните проблеми, сред които огромния държавен дълг и застаряващо население, продължават да са на преден план въпреки публичните призиви и инциативи на Абе за реформи, насочени срещу половото неравенство. Реформи, овенчани с провал според неговите критиците.

Ако бъде избран, Суга може да бъде принуден много скоро да се продаде на интересите на обществото. От друга страна, правителството трябва да проведе нови общи избори до октомври 2021 г., но министърът на отбраната Таро Коно заяви миналата сряда, че предсрочни избори могат да бъдат свикани още през следващия месец.

Като главен секретар на кабинета, Суга беше считан за успешен говорител.

"Никой не знае всъщност кой е този човек. Той е работил само зад кулисите", коментира Брад Глосърман, експерт по японска политика.