Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проф. Стефанов: Наследникът на Абе ще запази партийната линия въпреки предизвикателствата

Проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 14.09.2020

10:51 | 14 септември 2020
Обновен: 12:50 | 14 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Въпреки положителния отзвук на международната общност във връзка с оставка на Шиндзо Абе предизвикателствата пред новия премиер в икономически, политически и социален аспект остават. Политиката и наследството на Абе е противоречиво, разтърсено от неуспехи и вътрешни скандали, но партийната линия най-вероятно ще запази до някаква степен сегашния си вид. Това заяви проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Абеномиката" беше ефикасен подход, поне в началото, но множеството скандали за корупция по високите етажи и спорните мерки по разхлабване на пандемичната обстановка се превърнаха в мотивиращи фактори за оставката на Абе освен влошаването на здравното му състояние. Към този подход ще се придържа и неговият наследник, коментира гостът

"Подходът, наречен "Абеномика", е много интересен. Той се изразява в три направление - сан ян /трите стрели/:  монетарни политики от страна на централната банка, изразяващи се в печатане на йени - с тези йени се купуват активи и от потока се създава инфлация и така се снижава йената спрямо други валути, особено спрямо долара, което фактически прави японските стоки конкуретноспособни на международния пазар; отрицателни лихви по банковите депозити, чрез които юридически и физически лица се принуджават да инвестират в ценни книжа; постепенно увеличаване на някои данъци, като по този начин правителството целеше да намали дълга, възлизащ на 240% от БВП и да финансира мащабни технологични проекти"

Относно външната политика на страната Япония ще продължи приятелските си взаимоотношения със САЩ, тъй като Токио е най-големият купувач на американски оръжия, коментира Нако Стефанов.

"Макар че японското общество е пацифично по характер, напълно вероятно е да бъде оказано съдействие на Вашингтон по отношение на търговската война и нарастващото напрежение с Пекин", допълни още проф. Стефанов.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук