Moody’s понижи кредитния рейтинг на Турция на фона на външни заплахи

Институциите в страната изглежда не желаят да отговорят ефективно на тези предизвикателства

10:48 | 12 септември 2020
Обновен: 09:57 | 13 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Moody’s Investors Service понижи рейтинга на дълга на Турция, като се позова на нарасналите външни уязвимости на страната наред с ерозиращите фискални буфери и институционални предизвикателства, пише Investor.bg, цитирайки Bloomberg.

Суверенният кредитен рейтинг на страната беше понижен на В2 спрямо В1 в петък, което я поставя наравно с Египет, Ямайка и Руанда. Компанията запази негативните перспективи пред Турция, като отбелязва, че фискалните показатели може да се влошат по-бързо от очакванията в момента.

„Външните уязвимости на Турция е все по-вероятно да кристализират в криза на баланса на плащанията“, коментират анализаторите на Moody’s Сара Карлсън и Ив Льоме.

„Рисковете за кредитния профил на Турция нарастват, а институциите в страната изглежда не желаят да отговорят ефективно на тези предизвикателства“, допълват те.

Междувременно все пак турската икономика се представя по-добре от очакванията на анализаторите, тъй като правителството ограничи щетите от пандемията от коронавирус със серия от стимули, които обаче костваха дестабилизирането на лирата.

БВП на Турция през миналото тримесечие отчита спад с 9.9% спрямо година по-рано – на-голямото свиване от повече от десетилетие. За сравнение през предходните три месеца икономиката нарасна с 4.5%. Средната прогноза в проучване на Bloomberg беше за понижение с 10.7%.

Тежестта на пандемията е по-очевидна в сезонно-коригираните дни и спрямо работните дни, които показват спад с 11% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца. Това е най-стръмния спад от 1998 г.

Още по темата прочетете в Investor.bg.