ЕС заплашва с дело Великобрания заради спорния договор за вътрешния пазар

Позицията на Лондон - Парламентът е суверен и действията му не могат да бъдат противоконституционални

19:48 | 10 септември 2020
Обновен: 20:47 | 10 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз заплаши да заведе дело срещу Обединеното кралство "до края на месеца", ако Лондон не се откаже от гласуването на спорния проектозакон за вътрешен пазар, премахващ ключови детайли от договорената сделката по напускане, съобщава BBC.

В изявление, публикувано непосредствено след извънредната среща между вицепредседателя на ЕК Марош Шефчович и британския му колега Майкъл Гоув, ЕС излезе с позицията, че проеткозаконът "нанася сериозни щети върху доверието между Брюксел и Лондон". 

Контрапозицията на Острова е, че британският парламент е суверен и има юридическите правомощия да гласува закони, нарушаващи агнажиментите на Обединеното кралство. 

Проектозаконът на премиера Джонсън е насочен към северноирландския протокол - част от споразумението за напускане, целящо да се избегне физическа граница на остров Ирладния. Предложенията в закона за вътрешен пазар обаче се изрязват в премахване на митническите проверки на стоки, преминаващи от Северна Ирландия към Великобритания. Също така законът цели да се предоставят правомощия на британските министри, чрез които те ще могат да модифицират или "премахнат изцяло" съгласуваните до този момент правила за обмен на стоки, които ще влязат в сила на 1 януари, ако не бъде постигнато търговско споразумение.

В отговор на заплахата със съд британското правителство заяви, че "ще разтрогне всички договерни анажименти добросъвестно", но също така "по време на тези трудни и изключително несъпоставими обстоятелства, в които се намираме, е важно да си припомним основоположния принцип за парламентарния суверинитет".

"Парламентът е суверен. Следователно, този орган може да гласува и ратифицира закони, които са в разрез с ангажиментите по договора за напускане. Но това не прави тези закони противоконституционални. Ангажиментите по договора ще бъдат толкова обвързващи, колкото те са ратифицирани във вътрешното законодателство. Дали да се ратифицира или да се отхвърли дадено закондателствo, както и какво трябва да съдържа то, е решение на Парламента и единствено на Парламента", заяви британското правителство. 

Първото четене и обсъждане на проектозакона пред британските депутати ще се състои на 14 септември в Камарата на общините.

Британският премиер защитава закона с аргумента, че по този начин "ще се подсигури целостта на вътрешния пазар на Великобритания" и ще бъдат предоставени правомощия на Шотландия и Уелс, като същевременно бъде защитен мирния процес в Северна Ирландия.

Но според критици, включтелно нарастващ брой консерватори и лордове от Горната камара, този ход ще нанесе огромни щети върху международната репутация на Острова, особено след като държавния сектретар по въпросите за Северна Ирландия открито заяви, че умишлено се нарушава международното право. 

Лидерът на Лейбъристката партия сър Кийр Стармър призова правителството да обмисли внимателно "риска за репутацията, който Джонсън поема чрез този ход".

Същевременно, главните преговарящи за Брекзит от страна на ЕС и Обединеното кралство, Мишел Барние и лорд Дейвид Фрост, се срещат днес в отделни преговори, целящи "размразяването" на разговорите за бъдещо търговско споразумение.

Последният кръг от преговорите трябва приключи днес, като британското правителство заяви готовността да напусне диалозите, ако не бъде постигнат прогрес скоро.