Фон дер Лайен: Джонсън подкопава доверието в британското правителство

Договорът за вътрешния пазар се оказа поредната ябълка на раздора в отношенията между ЕС и Великобритания

18:14 | 9 септември 2020
Обновен: 18:54 | 9 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преговорите за Brexit изпаднаха в нова задънена улица, след като лидери на Европейския съюз в Брюксел заявиха, че са загубили доверие в британския премиер Борис Джонсън заради плановете му да наруши международното право и договореното споразумение за Северна Ирландия, съобщава Guardian.

В рамките на минути след внасянето на проектозакона за вътрешния пазар, чиито клаузи отменят ключови аспекти на споразумението за оттегляне, което беше подписано от премиера Джонсън миналата година, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел направиха осъдителни изявления.

"Много сме загрижени покрай съобщенията на британското правителство за намеренията му да наруши споразумението за оттегляне", написа в Twitter Урсула фон дер Лайен. „Това би нарушило международното право и подкопава доверието. Pacta sunt servanda = основата на проспериращите бъдещи отношения", написа още тя. 

Шарл Мишел, който е бивш белгийски министър-председател и в момента председателства срещите на високо равнище на държавните и правителствените ръководители на ЕС, определи решението на Даунинг Стрийт като „неприемливо“. Мишел изрази загриженост относно бъдещето на преговорите, организирани в Лондон между преговарящия от Обединеното кралство Дейвид Фрост и неговия колега от ЕС Мишел Барние.

„След като споразумението за оттегляне беше сключено и ратифицирано и от двете страни, то трябва да се прилага изцяло“, написа в Twitter Шарл Мишел. „Нарушаването на международното право не е приемливо и не създава увереността, от която се нуждаем, за да изградим бъдещите си отношения“, добави той. 

Френският министър по въпросите на ЕС Клеман Бон заяви, че неговото правителство очаква Даунинг Стрийт да изпълни законовите си ангажименти. „Спазването на споразумението за оттегляне не подлежи на обсъждане. Поети са ангажименти и те трябва да бъдат изпълнени ”, заяви Бон.

Според източници на Guardian, aко Обединеното кралство не беше в „списъка с трети страни“ на държави, чиито хранителни стандарти са достатъчно високи, за да бъдат годни за внос в ЕС, това би създало огромни проблеми в Северна Ирландия.

Според британския вестник Sun заплахите на Брюксел да наруши движението на хранителни стоки между Великобритания и Северна Ирландия са част от преговорите.

Великобритания твърди, че Мишел Барние се е опитал да използва правомощията на Европейската комисия да откаже позицията на Обединеното кралство по време на преговорите за търговия и сигурност и че това е накарало премиерът Джонсън да потърси начини да подкопае споразумението за оттегляне чрез договора за вътрешен пазар.

Тези твърдения бяха окачествени като „фалшива новина“ от старши евродепутат на фона на нарастващото възмущение от плановете на премиера да се откаже от споразумението за оттегляне.

Натали Лоазо, бивш френски министър по въпросите на ЕС и член на комисия от евродепутати, координиращи позицията на Европейския парламент по търговските преговори с Обединеното кралство, заяви, че подкрепящите излизането търсят причина да прекратят с гръм и трясък настоящите преговори. 

Очакваше се Великобритания да използва законопроекта за вътрешен пазар за предефиниране на правилата в северноирландския протокол относно държавните помощи. Проектозаконът отхвърля елементи от протокола, които изискват от Лондон да уведомява Брюксел за всякакви отпуснати субсидии, които предоставя на компании във Великобритания, продаващи стоки в Северна Ирландия.

Към този момент е ясно, че британското правителството ще се съобрази с правилата на ЕС за държавна помощ в Северна Ирландия, но в преговорите Даунинг Стрийт настоява, че тези правила не се отнасят за стоки, произведени във Великобритания.

Във вторник правителственият департамент, отговорящ по въпросите за Северна Ирландия, заяви: „Tези разпоредби в законопроекта ще гарантират, че фирмите, базирани в Северна Ирландия, имат истински„ неограничен достъп“ до останалата част на Обединеното кралство, без документи и ще гарантират, че няма юридическо объркване относно факта, че докато Северна Ирландия остава подчинена на режима на ЕС за държавна помощ за периода на действие на протокола, Великобритания няма да бъде обект на европейските правила в тази област".

Признанието на Брандън Луис, държавният секретар по северноираландските въпроси, че ходът за преинтерпретиране на протокола ще наруши международното право, доведе до възмущение в целия политически спектър.

Вицепремиерът на Ирландия Лео Варадкар, който договори специалния протокол за Северна Ирландия с Борис Джонсън на среща на върха през миналия октомври, заяви, че това е "самоубийствен ход“, който ще има обратен ефект.

Пред сутрешния блок на BBC Radio 4, Натали Лоазо заяви, че обвиненията на Великобритания в заплахи, идващи от Мишел Барние, е нов пример за „дезинформация и фалшиви новини, свързани с Brexit“.

„Не съм в главата на Борис Джонсън, но това, което се случва в момента, е фалшива новина. Спомнете си преди няколко дни слухът, че 27-те държави членки на ЕС ще оттеглят доверието си към Мишел Барние, което беше изцяло изфабрикувано", посочи тя. „Тогава британският премиер каза, че твърд Brexit може да се окаже добро решение за Обединеното кралство. Всички знаят, че това заблуда. Това е катастрофа, причинена от един човек", добави Лоазо. 

В столиците на ЕС има силно подозрение, че правителството на Обединеното кралство се стреми към изход без сделка, за да постигне основните си цели в преговорите за търговия и сигурност.

Френският министър на търговията Франк Ристър каза пред Financial Times, че все още е възможна сделка за свободна търговия. "Има игра на блъфиране", каза той. „Ще се опитаме да останем спокойни и благи, но твърдо зад позицията на 27-те“, коментира Ристър. 

„Пред приятелите и съюзниците трябва да държим на думата си и да спазваме закона. Европейският съюз се ангажира с това, очакваме го и от Обединеното кралство", заяви още той. 

Коментарите от Брюксел и Париж пораждат опасения, че спорът ще окаже пряко влияние върху преговорите за търговията и сигурността. До датата за постигане на споразумение, заявена от Борис Джонсън, остават само пет седмици.

ЕС многократно настоява, че пълното прилагане на споразумението за оттегляне е задължителна предпоставка за всяка вторична сделка относно търговия и сигурност.

Вицепрезидентът на Комисията Марош Шефчович заяви, че е поискал извънредно заседание на комисията, която председателства съвместно  с Майкъл Гоув, канцлерът на херцогството Ланкастър, „възможно най-скоро“, за да принуди Великобритания да отговори на опасенията на Брюксел относно законопроекта за вътрешния пазар.

Марош Шефчович е провел разговор с Гоув след признанието на Брандън Луис, държавният секретар по въпросите за Северна Ирладния, че Обединеното кралство ще наруши международното право.

„Изразих нашата силна загриженост и потърсих силни уверения, че Обединеното кралство ще изпълни изцяло и своевременно споразумението за оттегляне, включително протокола за Северна Ирландия", заявява Шефчович.

Гоув поясни, че „е обяснил ограничените и разумни стъпки, които се въвеждат за създаване на предпазна мрежа, която премахва всякакви неясноти и гарантира, че правителството винаги е в състояние да изпълнява ангажиментите си към хората в Северна Ирландия“. Въпреки това Шефчович настоява среща на четири очи, за да позволи на Обединеното кралство да изложи своята позиция.