Guardian: Дипломатическата пропаст между ЕС и Великобритания се увеличава

Изтекла комуникация между Брюксел и европейските правителства сигнализира за изчерпано доверие

15:47 | 8 септември 2020
Обновен: 15:47 | 8 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изчерпващото се доверие на Брюксел към Борис Джонсън стана публично достояние в изтекли дипломатически телеграми, до които британският вестник Guardian получи достъп. Изтичането на комуникацията се случва часове преди да започнат преговорите с ЕС в Лондон, ден след предупреждение от председателя на Европейската комисия, че Великобритания трябва да зачита международното право, съобщава Guardian.

Урсула фон дер Лайен направи своето изявление в понеделник, докато Даунинг Стрийт се бореше да потуши несъгласията около проектоспоразумението за вътрешния пазар, целящо премахване на договорените точки за избягване на твърда граница на остров Ирландия.

„Надявам се, че британското правителство ще изпълни споразумението за оттегляне, тъй като са длъжни да спазят международното право и това е предпоставка за каквото и да е партньорство в бъдеще“, публикува Фон дер Лайен в Twitter. 

Според комуникация, изпратена до европейските столици от Брюксел:

1. Има съмнения, че Борис Джонсън до последния момент ще задържа намирането компромис по ключовите нерешени въпроси сред които: риболова, държавната помощ и разрешаването на юридически спорове, за да бъде постигнат такъв в последния момент. Стратегията е описана от служители в екипа на главния преговарящ от страна на ЕС по въпросите за Brexit Мишел Барние като "притеснителна", предвид сложността и естеството на проблемите. „Тези точки няма как да се изгладят само с телефонно обаждане“, коментира служител на Комисията пред дипломати от ЕС.

2. Европейската комисия се опасява, че вътрешният министър Прити Пател ще се опита да заобиколи Брюксел и да започне странични преговори по въпроси, свързани с вътрешната сигурност. Той е отправил покана към министрите от петте най-големи държави членки на ЕС за среща в Лондон на 22 септември. Служители на Комисията са отправили призив към тези държави да откажат участие в преговорите и да отхвърлят каквито и да е било британски предложения. „Трябва да сме наясно, че нищо не може да бъде решено в области, които подлежат на преговори“, коментират служители.

3. Насочени са обвинения към Великобритания, че наскоро е „въвела“ нова „концепция“ в преговорите относно достъпа до британски води за европейски риболовци. „80% от общите запаси“ са определени като „приоритетни запаси“, като по този начин британските рибари ще притежават най-големи претенции.

4. Комисията се опасява, че Даунинг Стрийт е зад редица статии срещу ЕС в британската преса, обвиняващи Брюксел в непримиримост непосредствено преди последния кръг от преговори. Неотдавнашните преговори между Мишел Барние и главния преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост бяха оценени от Комисията като „разочароващи“.

Тези разкритията придават възможно най-лошия фон на последния кръг от преговори, които започват днес в Лондон. По думите на Дейвид Фрост двете страни "трябва да постигнат напредък тази седмица, за да се постигне навреме споразумение".

Въпреки че Фрост призова ЕС да покаже „повече реализъм относно статута на Обединеното кралство като независима държава“, в навечерието на преговорите основна тема бяха предложенията в законопроекта за вътрешния пазар, които се очаква да бъдат публикувани през утрешния ден.

Бившият финансов минисът Филип Хамънд и бившият министър на правосъдието Дейвид Гаук изказаха несъгласието си за законопроекта, който според критици ще премахне ключови части от сделката за излизане на страната от ЕС.

Гаук заяви, че правителството ще поеме допълнителен риск, ако се опита да промени едностранно протокола за Ирландия. „Всеки опит за отстъпление от ангажиментите, поети в протокола за Северна Ирландия, ще се разглежда като акт на недобросъвестност от страна на ЕС и от целия свят,“ каза той. „Това би подкопало доверието и вероятно би довело не само до липса на сделка, но и до отхвърляне на възможност за преговори.“

Хамънд написа в Twitter, че правителството трябва да избегне тази „невероятно опасна стъпка“, за която той твърди, че „ще навреди значително на мястото на Обединеното кралство на световната сцена“.

Бизнес лидери също предупредиха, че сделката за Brexit е от съществено значение за запазване на икономическото възстановяване, както и да се избегнат по-високи цени на стоките, тъй като натискът върху потребителските финанси продължава да нараства.

Джош Харди, заместник генерален директор на Конфедерацията на британската промишленост (CB), заяви, че „на фона на шума и преговорите, бизнесите във Великобритания и ЕС са единодушни за едно - добрата сделка е от съществено значение. Споразумението ще бъде основата за възстановяване на целия континент. "

Според британските производители натрупаните резерви покрай Brexit са изчерпани заради пандемията. Същото се отнася и за капиталите на много фирми. Търговците на дребно заявиха, че цените на храните и напитките ще нарасне поради усложняване на граничния контрол, налагане на мита и по-слаб паунд.

„Липсата на сделка ще бъде най-лошият резултат за потребителите. Това би добавило стотици милиони лири за мита към цената на хранителните стоки в британските супермаркети, което ще засегне най-бедните домакинства “, каза Андрю Опи, директор по храните и устойчивостта в Британския консорциум за търговия на дребно.

Цената на паунда се срина в понеделник, тъй като инвеститори от City-то заложиха на нарастващата вероятност Великобритания да напусне ЕС без търговска сделка. Лирата поевтиня с около 1% спрямо щатския долар и се търгуваше за под 1,32 долара, с подобен процент се срина и спрямо еврото -  до под 1,12 евро.