Дръкенмилър: Инфлацията в САЩ може да се ускори до 10% в рамките на до 5 години

Иронично дефлацията също е риск, коментира бившият главен стратег на милиардера филантроп Джордж Сорос

21:34 | 9 септември 2020
Обновен: 21:39 | 9 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Инвеститорът Стан Дръкенмилър. Снимка: Bloomberg
Инвеститорът Стан Дръкенмилър. Снимка: Bloomberg

Ускоряването на инфлацията е голяма заплаха за пазарите, заяви инвеститорът Стан Дръкенмилър, цитиран от Bloomberg. 

"Инфлацията в САЩ може да се ускори до между 5 и 10% в следващите между четири и пет години", посочи Дръкенмилър в интервю за CNBC, като добави, че Федералният резерв създава условия, които да увеличават капитализациите на компаниите. “Дефлацията също е риск”, добави той. 

“Всички обичат партитата, но след голямо парти неизбежно следва махмурлук”, коментира Дръкенмилър. 

Към момента няма сигнали инвеститорите да се тревожат значително от възможността за ускоряване на инфлацията в САЩ. 

“Периоди на дефлация са предшествани от балони при активите”, отбеляза Дръкенмилър, като посочи, че гуверньорът на Фед Джером Пауъл “създава масивни балони на пазара, така че иронично подклажда два риска” - от инфлация и дефлация. 

Според известния инвеститор шансовете за достигане на целта за инфлация от 2% “са отшумели с дейността на Фед”. 

Американските акции са обект на разпродажба през последните три сесии, като книжата на технологичните компании, които задвижиха историческото рали през последните пет месеца, са сред най-силно засегнатите. В началото на сесията в сряда индексът Nasdaq 100 беше на 11% под рекордно високото ниво, което достигна миналата седмица. 

През юни Дръкенмилър заяви, че е “доста предпазлив” по време на тазгодишното рали, тъй като смята, че правителствените стимули няма да са достатъчни, за да преодолеят икономическия спад от пандемията. 

Бившият главен стратег на милиардера филантроп Джордж Сорос преобразува хедж фонда си в Duquesne Family Office през 2010 г. Той има нетно богатство, което се изчислява на 5,8 милиарда долара, сочи индексът Bloomberg Billionaires.