Компаниите в Европа се готвят за удара от силното евро

Поскъпването на валутата спрямо долара натежава на износа от еврозоната

17:45 | 7 септември 2020
Обновен: 17:46 | 7 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Ралито при еврото от тази година беше прието като вот на доверие от страна на инвеститорите в икономическото възстановяване на Европа. Компаниите и техните акционери обаче се подготвят за негативното му отражение, пише The Wall Street Journal. 

Еврото поскъпва с 5,6% спрямо долара през тази година - най-големият му напредък от 2017 г. насам. Валутата е близо до най-високото си ниво на търговско-претеглена база. Това означава, че еврото поскъпва и спрямо валутите на останалите си основни търговски партньори, включително Китай и Великобритания. 

Когато еврото е силно, износът от еврозоната се оскъпява за чуждестранните купувачи. Това може да ерозира продажбите на компаниите от 19-те държави членки в чужбина, намалявайки печалбите им в момент, в който се борят с икономическия удар от Covid-19. 

Печалбите на еврото отразяват слабостта на щатския долар. Инвеститорите се оттеглиха от зелените пари през последните месеци, след като Федералният резерв обяви, че ще запази основните лихви ниски и ще позволи ускоряването на инфлацията. Това понижи стойността на долара с 3,7% през тази година. 

Силата на еврото все още не е натежала на европейските борси, въпреки че е сред причините индексите в региона да изостават от щатските, посочват анализатори. Индексът Euro Stoxx 50 се понижава с около 10,6% през тази година в сравнение с 6-процентния ръст на S&P 500.

“Компаниите в еврозоната обикновено генерират много повече от приходите си в чужбина, отколкото дружествата в САЩ, които разчитат повече на американските потребители”, коментира Ларс Крекел, стратег на Legal & General Investment Management. Той очаква за всеки 10%, с които еврото поскъпва спрямо долара, компаниите в еврозоната да загубят по около 3% от печалбите си. За компаниите от S&P 500 10-процентен ръст в стойността на зелените пари би коствал по около 2% от печалбите им. 

“Европейските автомобилни производители вероятно ще отчетат понижение на приходите си заради силното евро”, смята Джанлука Бертузо, анализатор на Intermonte Sim. Fiat Chrysler и Ferrari генерират повечето от продажбите си извън еврозоната. Около 70-процентен дял от приходите на Fiat Chrysler например идват от Северна Америка. 

Ferrari само произвежда автомобилите си в Италия, което означава, че голяма част от разходите на компанията са в евро, докато продажбите ѝ са в други валути. Според експерта на Intermonte Sim всеки един процент, с който поскъпва еврото, ще коства по един процент и на печалбата на компанията. Вероятно е печалбите на автомобилния производител за третото и четвъртото тримесечие да се свият на годишна база заради движенията при валутите - еврото се търгуваше на ниво от около 1,11 долара за евро през третото тримесечие миналата година в сравнение с ниво от около 1,18 долара за евро през тази. 

Някои инвеститори започнаха да залагат през последните дни, че Европейската централна банка ще предприеме стъпки, за да потуши поскъпването на еврото, защото силната валута ще понижи стойността на износа и ще забави инфлацията. Коментарите от миналата седмица на главния икономист на институцията Филип Лейн, че силното евро ще повлияе на прогнозите на централните банкери за икономическия растеж и ще се отрази на решенията за монетарната политика, подсилиха тези очаквания и доведоха до слабо поевтиняване на единната валута.