Кабините на самолетите могат да изглеждат различно при следващото ни пътуване

Седалки, изглеждащи по различен начин, могат да са само началото

11:45 | 7 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Допълнително приспособление в горната част на седалките и разделители от плат между седалките могат да започнат да се появяват в кабините на самолета, докато авиационният сектор се опитва да се справи с предизвикателствата около коронавируса, пише Bloomberg.

Авиокомпаниите търсят начин да успокоят обществеността, че няма заплаха за здравето по време на полет. Седалки, изглеждащи по различен начин, могат да са само началото.

Една от най-големите компании в този бизнес - германската Recaro Aircraft Seating, е проектирала редица модификации, които имат за цел да предпазват от заразяване.

Авиокомпаниите обмислят да инсталират оборудването на Recaro като временна реконструкция на кабината, обяснява главният изпълнителен директор на германското дружество Марк Хилер. По думите му новото оборудване е лесно за управление, леко и достъпно в кратки срокове.

„Определено има голям интерес от различните региони“, каза Хилер в интервю.

Тъй като все още не е ясно кога би имало достъпна ваксина, авиокомпаниите трябва да убедят обществеността, че е безопасно да се лети, дори и при заразен пътник на борда. Нарастването на броя на новите случаи на коронавирус на различни места по света отблъсква хората от идеята да пътуват. Глобалният трафик през юли е намалял с почти 80% спрямо година по-рано, като това дори е по-стръмен спад от очакваното, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт миналата седмица.

От самолетите, които летят, много са полупразни. Самолетите обикновено трябва да са пълни на 70% до 80%, за да реализират печалба.

Докато от сектора в продължение на месеци обясняват, че има малък шанс да се хване вируса в самолет, тъй като на борда му има въздушни филтри от болничен клас, този аргумент е подкопан заради разпространяването на заразата в някои полети.

Всички 187 пътници и шест екипажа на полет на TUI AG от гръцкия курорт Занте до Кардиф миналия месец бяха помолени да се самоизолират, след като на 25 август бяха идентифицирани поне 16 потвърдени случая.

Recaro, която е продала около 150 хил. самолетни седалки миналата година, не е имунизирана срещу кризата, обхванала авиационната индустрия, въпреки очакваното потенциално търсене на нейните продукти. По думите на главния изпълнителен директор се очаква приходите на компанията да спаднат с почти 60% тази година.