Wizz Air ускорява доставките на нови самолети от Airbus

Авиокомпанията се придържа към плана си за експанзия въпреки пандемията

18:44 | 29 юли 2020
Обновен: 21:53 | 29 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air ще ускори темпа на доставките на нови самолети от производителя Airbus, възползвайки се от отлагането на поръчки от страна на други клиенти. По този начин компанията ще засили своята експанзия, съобщава Bloomberg.

Унгарската нискотарифна авиокомпания ще получи близо 30 самолета от модела A321neo през 2021 г., което се пет повече от първоначално предвиденото, обяснява главният изпълнителен директор на Wizz Air Йозеф Варади. Той даде индикации, че е възможно Boeing да предостави по-добри условия по договора за доставката на самолетите.

Wizz Air добавя обратно полети по редица маршрути, докато ограничителните мерки срещу коронавируса се разхлабват. Преди седмица компанията оперира на 77% от обичайния си капацитет, като средното ниво за европейските компании е 40%. За Airbus доверието на авиокомпания, която е поръчала над 200 самолета, е облекчение. Авиокомпаниите по целия свят се отказват от направени поръчки, за да спестят пари, тъй като полетите са ограничени драстично заради пандемията.

„Не сме променяли или отлагали поръчки. Всъщност правим точно обратното“, отбелязва Варади.

Има вероятност Airbus да предостави по-добри условия на авиокомпаниите, които направят поръчки за самолети, от които други конкуренти вече са се отказали, твърди запознат с вътрешните процеси източник на Bloomberg.

Говорител на производителя на самолети заяви, че винаги са в контакт с клиенти по отношение на различни изисквания.

Wizz Air, която се разширява на запад от базата си в Източна Европа, очаква да получи други 12 самолета от модела A321neo през тази година, тъй като други клиенти са променили плановете си за поръчки, обяснява Варади.