Rolls-Royce отчита загуба от 7 млрд. долара заради намаленото търсене на самолети

Компанията затваря заводи и съкращава работни места

14:02 | 27 август 2020
Обновен: 14:03 | 27 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Rolls-Royce Holdings претърпява рекордна загуба за първото полугодие, след като коронакриза приземи самолетите. Компанията заявява, че планира да продаде активи, за да овладее този спад, предава Bloomberg. 

Загубата преди данъчното облагане е в размер на 5,4 милиарда паунда (7 милиарда долара), подпомогната от таксата за ограничаване на хеджирането на валута при свиващи се продажби. Към това може да се прибави и понижената стойност на основното поделение на компанията за реактивни двигатели, заявяват от Rolls-Royce.  

Компанията заявява също, че иска да набере поне 2 милиарда паунда от продажбите на активи в рамките на 18 месеца. Тя посочва испанското поделение ITP Aero - производител на самолети и промишлени двигатели и части - като актив, който е най-вероятно да бъде продаден. 

Освен това Rolls-Royce затваря заводи и съкращава работни места, защото се очаква намаленото търсене на двигатели за самолети с широко тяло да продължи за години напред.

Главният изпълнителен директор Уорън Ийст, който вече беше предупредил, че бизнесът с двигатели на самолети може да се свие с една трета, посочва, че 4000 работни места са съкратени до този момент. Ако се наложи, може да бъдат съкратени още 9000. 

„Ние постигнахме значителен напредък в преструктурирането си, което включва най-голямата реорганизация на нашия пътнически аерокосмически бизнес в нашата история“, казва Уорън Ийст в изявление и добавя, че „трудните решения“ значително ще намалят разходната база на групата.

Изпълнителният директор казва още, че пътуванията със самолети няма да се върнат към нивата на 2019 г. дори до 2022 г. и че времето и формата на евентуалното възстановяване остават много несигурни. 

Rolls-Royce отчита 2,6 милиарда паунда непарична загуба от преоценката на валутното хеджиране. 

Компанията намалява хеджирането на долари с 10 милиарда лири, или 27%, до 2026 г., за да отговори на вероятността от значително намаляване на приходите. Цените на повечето пътнически самолети са в американска валута.