Германия заплаши Русия с оттегляне на подкрепата си към "Северен поток 2"

В причина за това се превърна случаят с отразяване на руския опозиционер Алексей Навални

16:02 | 6 септември 2020
Обновен: 16:03 | 6 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският външен министър Хайко Маас предупреди Русия, че подкрепата на неговата страна относно доизграждането на газопровода "Северен поток 2" е изложена на риск, ако Кремъл не съдейства за изясняване на случая с отравянето на Алексей Навални, съобщава Investor.bg

Това е първият път, когато министър от кабинета на Меркел изрично свързва съдбата на газопровода, минаващ през Балтийско море, с разследването на руския опозиционер, съобщава Bloomberg.

През август Алексей Навални беше приет в болница заради отравяне, което беше възприето от много страни като опит за убийство.

На 22 август Навални напусна Русия, за да получи лечение в Германия, след като лекуващите го лекари в град Омск одобриха транспортирането му.

„Повече от 100 компании от 12 европейски държави са част от„ Северен поток 2 “, като около половината от тях са германски“, заяви Хайко Маас пред германския вестник Bild am Sonntag. „Със сигурност се надявам руснаците да не ни принуждават да променим позицията си“, добави още министърът.

Констатацията на германските военни от тази седмица, че Навални е бил отровен с нервен агент „Новичок“, е оказала натиск върху спорната подкрепа на Меркел за "Северен поток 2", който ще доставя руски газ директно до най-голямата икономика в Европа.