САЩ засилват натиска си върху "Северен поток 2" и фирмите в проекта

Целта на Вашингтон е да накара европейските фирми, които участват в строежа на газопровода, да спрат да сътрудничат на проекта

16:20 | 26 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ засилват дипломатическия натиск върху европейските фирми, които участват в строежа на руския газопровод „Северен поток 2“. Целта на Вашингтон е да принуди да фирмите да спрат да сътрудничат на проекта, съобщава Bloomberg, като цитира германското издание Welt am Sonntag.

Редица американски високопоставени длъжностни лица от три министерства на САЩ проведоха конферентни разговори с представители на европейските фирми, за да покажат, че няма да се откажат от целта да спрат газопровода от Русия до Германия.

Проектът „Северен поток 2“, който е на стойност 10 млрд. евро, се финансира от редица компании, сред които са Royal Dutch Shell, германските Uniper SE и Wintershall AG, както и френската Engie SA.

Преди седмица Камарата на представителите в САЩ одобри затягането на санкциите срещу газопроводите “Северен поток 2“ и „Турски поток“. Също така Вашингтон разширява обхвата на възможните санкции, като те биха могли да се прилага доста по-широко спрямо предходните схващания.

„Излезте сега от проекта или поемете риска да отговаряте за последствията“, заяви на 15-ти юли държавният секретар на САЩ Майк Помпео, като се позова на Закона за санкциониране на противниците на САЩ.

Все пак Русия е готова да разработи нова стратегия за завършване на проекта, ако САЩ наложат допълнителни санкции върху планирания газопровод, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на официална пресконференция пред репортери.