Засилва се натискът над Меркел за отказ от "Северен поток 2"

Тя планира да се консултира със съюзниците от ЕС и НАТО, за да формулира отговор

19:09 | 3 септември 2020
Обновен: 19:13 | 3 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Канцлерът Ангела Меркел е под натиск от страна на собствената си партия да се откаже от подкрепата за спорен газопровод с Русия, след като разследването на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални сочи към Кремъл, пише Bloomberg.

Норберт Рьотген, ръководител на комисията по външни работи на германския парламент и кандидат за ръководител на Християндемократическата партия на Меркел, заяви, че газопроводът „Северен поток 2“ трябва да бъде спрян, тъй като завършването му би възнаградило президента на Русия Владимир Путин.

„След отравянето на Навални се нуждаем от силен европейски отговор, който Путин разбира: ЕС трябва съвместно да реши да спре „Северен поток 2“, писа той в Twitter. По думите му „дипломатическите ритуали вече не са достатъчни“.

В редакционна статия Bild - най-големият ежедневник в Германия, призовава Меркел да „спре тръбата на Путин“, като казва, че бездействието ще означава финансиране на следващата атака на Кремъл.

Меркел заяви, че тестовете показват "недвусмислено", че Навални е бил отровен с невропаралитичното вещество Новичок. Тя призова руското правителство да даде отговори. Веществото е използвано при опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му на британска земя през март 2018 г., което доведе до съгласувано експулсиране на 150 руски дипломати.

Меркел планира да се консултира със съюзниците от Европейския съюз и НАТО, за да формулира отговор през следващите дни. Тя не даде повече детайли.

Прочетете още на Investor.bg.