Etsy се присъединява към индекса S&P 500, за разлика от Tesla

Въпреки че е най-ценният автомобилен производител в света, Tesla остава извън индекса

10:23 | 5 септември 2020
Обновен: 11:09 | 5 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Що се отнася до ексклузивния клуб от компании в индекса S&P 500, Etsy вече се присъединява, а Tesla все още остава извън него, пише CNN. 

Изненадващо в петък вечерта S&P Dow Jones Indices обяви, че ще добави Etsy, онлайн платформа за продажба на ръчно направени и винтидж продукти, към своя ключов индекс с големи американски компании по-късно през септември.  

Teradyne, компания, специализирана в индустриалната автоматизация и роботика, и Catalent, която разработва фармацевтични продукти, също ще се присъединят към индекса. Трите нови попълнения заместват H&R Block, Kohl's и Coty.

Но инвеститорите бързо бяха разочаровани, когато видяха, че ключова компания забележимо липсва. S&P Dow Jones се въздържа да добави към индекса Tesla - най-ценния автомобилен производител в света. 

С пазарна капитализация от над 400 милиарда долара Tesla вече надминава по стойност компании като Toyota, Disney и Coca-Cola. 

Оптимистично настроени инвеститори чакаха в продължение на седмици да видят дали производителят на автомобили ще се присъедини към S&P 500, но след като новината излезе, акциите на Tesla поевтиняха с над 7% в извънборсовата търговия в петък.

Индексът S&P 500 е един от най-важните индекси на фондовия пазар и е считан за ключов показател за проследяване на успеха на най-големите американски публично търгувани компании. 

Включването в S&P 500 често може да увеличи цената на акциите, тъй като предизвиква повече покупки от големи индексни фондове. Акциите на Etsy покъпнаха с 5%  в извънборсовата търговия.