Индийският брутен вътрешен продукт се свива с 23,9%

Потребителските разходи, инвестициите и износът се сриват под натиска на пандемията

21:35 | 31 август 2020
Обновен: 21:35 | 31 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Икономиката на Индия се свива с рекордни темпове на фона на строгите мери срещу коронавируса. Първото фискално тримесечие в страната от април до юни донесе безпрецедентен спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 23,9%, сочат официални данни. Икономистите очакваха спад от 18,3%, съобщава Die Zeit.

Потребителските разходи, инвестициите и износът се сриват под натиска на блокадите през март. Експертите оценяват икономическите перспективи за финансовата 2020/21 година като мрачни.

С БВП, свиващ се с почти 10%, икономиката на развиващата се страна може да се срине най-рязко след обявяване на независимост от Великобритания през 1947 г. Така милиони индийци са изложени на риск да изпаднат отново в бедност.

Междувременно стана ясно, че индийци са създали 61 компании еднорози, чиято пазарна оценка е над 1 млрд. долара. Към момента 40 от тях са базирани извън страната, сочат данни на Hurun Global Unicorn List 2020. 21 от стартъпите, които са базирани в Индия, са с обща пазарна стойност от 73.2 млрд. долара, докато фирмите еднорози, които са основани от индийци в чужбина, са с обща пазарна стойност от 99.6 млрд. долара.

Голям брой индийски предприемачи са изградили фирми еднорози в САЩ. От 40-те компании еднорози извън Индия, 36 са в САЩ.

По отношение на борбата с коронавируса в страната се осъществяват около 400 хил. теста на ден и това е възможно с увеличаване на вътрешния производствен капацитет на тестови комплекти, особено RT-PCR и Anti body тестове.

Освен това правителството на Индия проведе и най-голямото репатриране в света, за да помогне на своите граждани, заседнали в различни части на света поради пандемията и карантината. Към 31 юли повече от 900 хил. индийци се върнаха безопасно в домовете си, включително от някои от най-отдалечените части на света.