Пожарите в тропическите гори в Амазония нарастват до рекорден брой

От 1998 г. учените оценяват ситуацията в областта, август 2020 г. е най-опустошителният

20:30 | 31 август 2020
Обновен: 20:30 | 31 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Leonardo Carrato/Bloomberg
Снимка: Leonardo Carrato/Bloomberg

Броят на пожарите в бразилския регион на щата Амазонас продължава да нараства. Това показват данни на Бразилския институт за космически изследвания INPE, който си служи със сателитни данни, предава Die Zeit.

Само в щата Амазонас е имало 7766 пожара в периода между 1-ви и 30-и август, най-високият брой за този месец от началото на проучването през 1998 г. През първата половина на годината броят на пожарите в щата е нараснал с около 52% на годишна база.

Провинцията Амазонас е почти наполовина по-малка от Германия и е дом на повечето тропически гори в района на река Амазонка. Наблюдатели смятат, че повечето пожари не са предизвикани по естествени причини, въпреки че август обикновено е един от най-сухите месеци в региона.

Счита се, че много от пожарите са създадени умишлено, за да се формират площи за земеделие и животновъдство. Природозащитниците обвиняват бразилския президент Жаир Болсонаро, който е на поста си от 1 януари 2019 г., че е приел пожарите с одобрение.

Той отново се обявяваше открито като застъпник на икономическата експлоатация на района на Амазонас, а по време на мандата си досега умишлено отслабваше функциите на органите за околна среда и контрол.

Така например, указ, издаден през април 2019 г., възпрепятства глобите за опазване на околната среда. Указ, издаден през декември, има за цел да узакони заграбването на държавна земя, макар че това още не е окончателно.

Бразилското министерство на околната среда обяви в петък, че ще прекрати всички операции за борба с незаконната сеч в областта и пожарите в най-голямото блато в света, Пантанал, и в други региони на страната от понеделник поради бюджетни причини.

След намесата на вицепрезидента Хамилтън Мурао, който определи изказванията на министъра на околната среда Рикардо Салс като необмислени, министерството се оттегли и обяви, че ще освободи средства за агенциите за опазване на околната среда Ibama и ICMBio.

Служителите на Ibama сигнализираха за съмнителни дейности от страна на армията. От началото на май всички мести агенции за опазване на околната среда са подчинени на военните – официално, в борбата с обезлесяването и горските пожари.

Експертите от Ibama обаче съобщават за целенасочен саботаж на дейността им. От пристигането на военните те са специално изключени от планирането и провеждането на операции срещу незаконните златотърсачи и дървената мафия.

Цитирани от бразилските медии, войниците отричат да провеждат операциите, подготвени от служителите на организациите, за опазване на околната среда.

Според INPE обезлесяването се е увеличило масово през последните няколко месеца. На фона на отчитаните сателитни данни това се случва в такива размери за първи път от повече от пет години.