Броят на работещите на непълно работно време германски компании намалява

Между отделните сектори се наблюдават обаче драстични разлики

16:03 | 31 август 2020
Обновен: 16:04 | 31 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Броят на компаниите по схемата за частична безработица продължава да намалява, но с бавни темпове, сочи проучване на Института за икономически изследвания в Германия Ifo. Делът на компании със съкратено работно време се понижава от 42% през юли до 37% през август, обяви базираният в Мюнхен институт, предава Die Zeit.

Повечето от служителите по тази процедура са в промишлеността.

По данни на института делът на компаниите със служители на непълен работен ден в индустрията се е свил от 57% през юли до 53% през август. По отношение на доставчиците на услуги делът при тях е спаднал от 39 на 33%, а в търговията на дребно - от 31 на 26 на сто.

В строителната индустрия само 7% от компаниите, участващи в месечното проучване на Ifo, отчитат частична безработица. През юли те са 11%.

Големи разлики се крият в данните за основните сектори на икономиката - сред доставчиците на услуги, където средният процент е 33%, 88% от туристическите агенции и туроператорите са приложили процедурата за частична безработица, 74% от агенциите за подбор на кадри, 71% от хотелите, 69% от компаниите за творчески развлечения, 52% от тези за кетъринг услуги и 40% от издателските къщи.

Има големи разлики и в индустрията. През август, според проучването на Ifo, 80% от металопроизводителите и съответно техните работници са включени в схемата за съкратено работно време. За производителите на дрехи и метални изделия делът е съответно 67%. В автомобилната индустрия 65% от компаниите са част от  процедурата, в химическата промишленост, обаче, са само 34%. Производителите в хранителната промишленост са 14%, а във фармацевтичната индустрия – 4%.

Бизнес климатът, измерен от Ifo, започва да се подобрява, което сигнализира за прекратяване на рецесията, свързана с коронакризата. Наскоро пък бе удължена продължителността за изплащане на обезщетенията за частична безработица.

Междувременно възстановяването на потребителския климат в Германия засега е прекъснато. След три силни поредни увеличения показателят за него пада осезаемо, обяви в петък Институтът за пазарни проучвания GfK. Икономическите очаквания и склонността на потребителите да пазаруват се увеличават, но очакванията им за доходите се влошават. На този фон GfK прогнозира спад от 1,8 пункта за септември, което е с 1,6 пункта по-малко от август.

Освен това брутният вътрешен продукт на Германия се свива с 9,7% през второто тримесечие на годишна база по данни на Федералната статистическа служба. Първоначалната оценка на институцията беше за спад от 10,1%. Това е най-резкият спад, откакто се изготвят данни на тримесечна база за Германия от 1970 г.