IPO манията в Китай създаде трима нови милиардери за седмица

Тази тенденция може да зачести, тъй като страната се стреми да либерализира капиталовите си пазари

08:44 | 28 август 2020
Обновен: 08:46 | 30 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Темпът на създаване на богатство в Китай достигна съвсем ново ниво, пише Bloomberg.  

Да вземем за пример Ху Кун, председател на Contec Medical Systems. Акциите на производителя на медицински инструменти поскъпнаха над 10 пъти по време пазарния му дебют в понеделник и отбелязаха 986% скок в четвъртък. Това означава, че 49-процентовият дял, който Ху притежава заедно с баща си, е увеличил общото им състояние до 3,1 милиарда долара практически за една нощ, сочат данни на Bloomberg Billionaires Index. 

Уан Геуйли директор на Contec, който притежава 15% от компанията, сега има богатство в размер на 947 милиона долара, след като за кратко стана милиардер по-рано през седмицата. 

От двете дузини компании, които дебютират в Китай тази седмица, поне три произведоха нови милиардери към четвъртък. Тази тенденция може да зачести, тъй като Китай се стреми да либерализира капиталовите си пазари. 

Компаниите от технологичния борд ChiNext в Шенжен вече нямат лимити за търговия през първата си седмица, подобно на Star в Шанхай. Акциите на 18-те компании, листнати на ChiNext  в понеделник, поскъпнаха средно с 212%.  

Първичните публични предлагания (IPO) са важен канал за създаване на богатство в Китай и избухването на коронавирус не попречи на пазара да създава нови милиардери. Най-малко 24 души се присъединиха към ексклузивния клуб през първата половина на годината, включително бивши учители, счетоводители и софтуерни разработчици. 

IPO манията от понеделник увеличи и други богатства, включително това на Стивън Ян. Основателят и главен изпълнителен директор на производителя на зарядни устройства за телефони Anker Innovations Technology сега притежава 3,7 милиарда долара, най-вече благодарение на първоначалното поскъпване на акциите. Той е бивш служител на Google, който използва спестяванията на майка си, за да открие Anker през 2011 г. 

Въпреки че останалата част от седмицата бе сравнително тиха, Дай Лиджун, чиято Sansure Biotech започва да търгува в петък, също се превърна в милиардер. 37-процентовият му дял във фирмата вече струва 1,1 милиарда долара на база IPO цената. В петък в Китай планират да дебютират още няколко компании.  

Имайки предвид, че на около 25 компании им предстоят IPO-та в Шанхай и Шенжен през следващите две седмици, може би още хора ще празнуват новия си статут на милиардери.