Гейминг индустрията се съревновава за подобряването на достъпа за хората с увреждания

Подобряването на продуктите за геймъри със специални нужди набира скорост в света на игрите

22:03 | 21 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ранди Фицджералд е роден с артрогрипоза - заболяване на мускулите и ставите, което му пречи да си намира приятели, тъй като спортове като футбол или бейзбол са непосилни за него. С течение на времето той открива още един начин за прекарване на време с връстниците си - видеоигри, пише Bloomberg.  

Днес 41-годишният Фицджералд е геймър, известен в общността като N0M4D. Тъй като ръцете и краката му са с ограничена подвижност, той играе, като използва долната си устна и брадичка, за да командва специално модифициран контролер.  

Когато не се състезава, той също се консултира с компании за видеоигри относно начините за подобряване на техните продукти за геймъри със специални нужди.  

Напоследък подобни усилия набират скорост в света на игрите. 

Нарастването на известността на геймъри като Фицджералд отразява по-широкото движение в индустрията за правене на видеоигрите по-достъпни за хора със зрителни, слухови или двигателни увреждания, казват застъпниците на идеята.  

На силно конкурентния пазар за 150 млрд. долара подобрената достъпност за геймърите с увреждания се превръща в още един начин, по който производителите на игри могат да изпъкнат. 

Такива съображения например вече откриха нов фронт в ожесточената битка между Sony и Microsoft за надмощие в следващото поколение конзоли за видеоигри. 

Крейг Кауфман от благотворителната организация AbleGamers, която предоставя ресурси за геймърите с увреждания, заявява, че еволюцията се ръководи отчасти от социалните медии.  

Форуми като Twitter и Discord - аудио платформа, използвана от геймърите - водят до повече дискусии относно достъпността и по-голяма информираност по въпроса сред производителите на хардуер и софтуер.  

Основният повратен момент, според него, се е случил през 2018 г., когато Xbox на Microsoft започва да продава първия си адаптивен контролер - дълго правоъгълно устройство с два големи куполовидни бутона, които могат да бъдат специално персонализирани от потребителите. Microsoft рекламира продукта с нов лозунг: „Когато всички играят, всички печелим“. 

Оттогава други компании следват този пример. 

Тара Волкер, ръководител на програма за достъпност и водеща общност за хората с увреждания в Xbox, казва, че индустрията може да стане по-приобщаваща, като наеме повече разработчици на игри с увреждания. 

„Причината, поради която игрите са недостъпни, е защото нямаме много разработчици, които имат увреждания. Това е вид Параграф 22: Няма много разработчици на игри с увреждания, защото много игри са недостъпни. Защо някой би избрал да бъде разработчик на игри, ако не може да играе игри" , обяснява Волкер.  

Фицджералд, който е постигнал голям напредък, откакто е дете, заяви, че очаква още повече бариери да паднат през следващите години.  

„По-новите разработчици влизат с нови идеи. Тези свежи умове в индустрията създават по-добро бъдеще в полза на всички“, казва той.