Рубини: Еуфорията на Wall Street игнорира реалната икономика

Икономиката може да отчете нови спадове при липсата на ваксина срещу Covid-19, подчерта ръководителят на Roubini Macro Associates

16:20 | 21 август 2020
Автор: Николета Рилска
Главнията изпълнителен директор на Roubini Macro Associates Нуриел Рубини. Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg
Главнията изпълнителен директор на Roubini Macro Associates Нуриел Рубини. Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg

Глобалната икономика е изправена пред риск от бавно възстановяване или дори друг спад, докато не се открие ваксина срещу коронавируса, смята Нуриел Рубини, цитиран от Bloomberg. 

В интервю за Bloomberg Television в петък Рубини посочи, че формата на възстановяването, която се предполагаше, че ще бъде V-образна, “се превръща в U-образна, като може да стане дори W-образна, ако не се открие ваксина и няма достатъчно стимули”. 

Главнията изпълнителен директор на Roubini Macro Associates също подчерта, че възстановяването на Wall Street не значи, че реалната икономика също се подобрява. "Реалната икономика се бори за оцеляване", коментира той. 

Скорошното подновяване на ръста на заразени с коронавирус по света натежава на възстановяването, което започна след облекчаването на мерките срещу пандемията. Показатели, следени от Bloomberg Economics, сигнализират, че възстановяването на икономическата активност се забавя в развитите страни и дори отново се понижава в някои европейски държави. 

Рубини, който предрече през 2006 г., че имотният пазар в САЩ скоро ще колабира, заяви, че нови огнища на коронавируса в Европа могат да доведат до нова вълна на безработица. Той обаче изтъкна, че все пак европейските служители разчитат на много по-добри политики, предпазващи работните им места, отколкото тези в САЩ. 

„Европейската система на по-голяма социална кохезия и дава по-добри икономически резултати от тази на САЩ, която е просто капитализъм на Дивия запад”, коментира Рубини. „Ето защо равнището на безработица едва се повиши в Германия или дори в Италия, докато в САЩ отчитат двуцифрен процент на безработица”, добавя той.