Икономическото възстановяване в Европа забоксува

Надеждите за V-образно възстановяване избледняват

12:34 | 21 август 2020
Обновен: 12:35 | 21 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Photographer: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Photographer: Alex Kraus/Bloomberg

Икономиката на еврозоната неочаквано загуби скорост през август на фона на подновените ограничения за пътуване и опасенията, че коронавирусът натежаха върху сектора на услугите, съобщава Bloomberg.

Рязкото забавяне показва, че пътят за излизане от рецесията няма да протече гладко и подкопава надеждите за V-образно възстановяване. Докато коронавирусните инфекциите нарастват, опасенията за икономиката показват, че засега правителствата не са склонни да въвеждат строги ограничения, кактопо-рано тази година.

В публикуван в петък доклад IHS Markit обяви, че общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в частния сектор е спаднал до 51,6 пункта през август от 54,9 пункта през юли. Показателят, проследяващ сектора на промишлеността, се запазва почти без промяна, но прри сектора на услугите се наблюдава понижение до 50.1 пункта, което реално е сигнал за стагнация. 

След първоначалните ограничителни мерки икономиката отскочи силно, въпреки че мнозина изпитваха тревоги, че този импулс може да избледнее. Но на последната си среща през юли централните банкери от Европейската централна банка не бяха склонни на категорични заключения относно оздравването на икономиката - позиция, която изглежда оправдана от данните в петък.

Негативният ефект върху работните места и в двата сектора продължават на фона на намаляващата за шести пореден месец заетост. Това е ключово притеснение за правителствата, които се страхуват, че нарастването на безработицата може да продължи известно време. 

„Еврозоната е на кръстопът“, казва Андрю Харкер, икономически директор в IHS Markit. Според него пътят вероятно ще зависи до голяма степен от това колко успешно може да бъде потушен коронавирусът и дали компаниите и техните клиенти могат да получат доверието, необходимо за подкрепа на растежа.

Икономиката на

Икономиката на евроозната неочаквано загуби скорост през този месец. Графика: Bloomberg

Ситуацията в Германия е подобна на цялостната картина в еврозоната. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) отчете рязък спад след възобновяване на ръста на заразените в страната. 

Производството продължи да се подобрява, като регистрира по-големи продажби от страната и чужбина. Няколко респонденти в проучването на IHS Markit споменават за увеличаващи се поръчки от Китай и Турция. Въпреки това се смята, че съкращаването на броя на служителите в заводите е напомняне, че бизнесът е под натиск да намали разходите. 

Общият PMI индекс (включващ услугите и производствения сектор) на Германия се понижи до 53.7 пункта през август спрямо 55.3 пункта през юли.

Междувременно Франция регистрира неочакван спад в бизнес активността в производствения сектор.