Байдън вече фициално е номиниран за кандидат-президент на САЩ

Настоящият държавен глава Тръмп ще бъде официално определен за кандидат на републиканците на партийна конференция през следващата седмица

09:09 | 19 август 2020
Обновен: 09:09 | 19 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските демократи номинираха Джо Байдън за свой кандидат за Белия дом, пише investor.bg. Както се очакваше, бившият вицепрезидент на САЩ получи необходимия брой гласове на делегатите във вторник вечерта (местно време) на виртуалния партиен конгрес. Той ще се изправи срещу президента на САЩ Доналд Тръмп в изборите на 3 ноември.

„Това означава целия свят за мен и семейството ми“, каза Байдън. „Благодаря, благодаря, благодаря”. 77-годишният ще говори в края на партийната конференция в четвъртък (местно време) във Уилмингтън, Делауеър, и официално ще приеме номинацията.

След поредица първични избори Байдън вече обяви в началото на юни, че има всички гласове, необходими за осигуряване на кандидатурата на партията. Настоящият държавен глава Тръмп ще бъде официално определен за кандидат на републиканците на партийна конференция през следващата седмица.

Поради пандемията на коронавируса демократите трябваше да променят плановете си за партийния конгрес. Първоначално срещата бе планирана в голяма зала в Милуоки, Уисконсин - с десетки хиляди гости. Четиридневното традиционно мегасъбитие беше свито до по два часа на ден, което се излъчва по много телевизионни канали и онлайн. Само няколко представители на демократите са на място в зала, предаде Ройтерс. 

По време на гласуването за номинацията представители на щатите и областите на САЩ обикновено обявяват разпределението на гласовете на делегатите - и използват повода, за да отправят политически искания или да хвалят родината и щатите си. Тази година процедурата беше в компресиран вид - видеоклипове от отделните части на страната напомнят на гласуването и присъждането на точки при конкурса за песен на Евровизия. Изказванията на политици, активисти или служители се въртяха около плановете на Байдън за икономиката и преживяванията по време на пандемията - имаше и критика към Тръмп.

Повече по темата четете в investor.bg