Франция увеличава военното си присъствие в Средиземноморието в подкрепа на Гърция

Едностранните решения на Турция за проучвания за нефт и газ предизвикват напрежение, заяви френският президент

15:59 | 13 август 2020
Обновен: 16:04 | 13 август 2020
Автор: Николета Рилска
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Франция временно ще увеличи военното си присъствие в Източното Средиземноморие, за да подкрепи Гърция в продължаващия ѝ спор с Турция, потвърди в четвъртък министерството на въоръжените сили на страната, цитирано от Politico.

Решението идва, след като президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в Twitter, че "едностранните решения на Турция за проучвания за нефт и газ предизвикват напрежение".

Макрон допълва, че е решил временно да засили френското военно присъствие в Източното Средиземноморие в следващите дни, в сътрудничество с европейските му партньори, включително Гърция.

Министерството на въоръжените сили уточнява, че Франция ще изпрати два изтребителя Rafale в Крит, както и военноморската фрегата Lafayette.

В своите туитове в сряда Макрон заяви, че "ситуацията в Източното Средиземноморие е тревожна" и напрежението трябва да приключи, за да улесни "мирен диалог" между двете страни членки на НАТО.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис благодари на Макрон в Twitter на френски език, като го определи като "истински приятел на Гърция" и "пламенен защитник на европейските ценности и международното право".

Повече по темата четете на Investor.bg.