Рекордни 75% от американските избиратели ще могат да гласуват по пощата тази есен

Очаква се близо 80 млн. пощенски бюлетини да затрупат изборните бюра

18:00 | 11 август 2020
Обновен: 18:00 | 11 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Caitlin O'Hara/Bloomberg
Снимка: Caitlin O'Hara/Bloomberg

Около три четвърти от всички американски избиратели ще имат право да получат бюлетина по пощата за изборите през 2020 г. - най-много в историята на САЩ, сочи анализ на New York Times.  

Ако последните тенденции в изборите се запазят и избирателната активност се увеличи, както прогнозират експертите, приблизително 80 милиона пощенски бюлетини ще затрупат изборните бюра тази есен - над 2 пъти повече от тези през 2016 г.  

Бързата и сеизмична промяна в начина на гласуване на американците се дължи на пандемията от коронавирус. Притесненията от предаване на вируси на местата за гласуване принудиха много щати да направят корекции, които въпреки несъгласието на президента Тръмп, ще направят гласуването по пощата в Америка тази есен по-достъпно от всякога.  

Повечето от промените са временни и са направени административно от държавни и местни власти, които имат правомощието да правят корекции по време на извънредни ситуации, каквато е пандемията.  

Няколко от щатите, които направиха промени за първичните избори, ще ги запазят и за общите избори, а други правят отделни промени за есента. Една малка част от щатите не са направили никакви модификации и изглежда малко вероятно да го направят. 

Общо 24 щата и окръг Колумбия разшириха по достъпа на избирателите до бюлетините за общите избори през 2020 г. с цел да улеснят гласуването на фона на глобалната здравна криза. А в някои щати, които запазиха сравнително строги правила, отделните градове предприеха подобни стъпки.  

Няколко нови законодателни промени чакат одобрение и според експерти могат да бъдат предложени още промени в няколко щата, включително в Ню Йорк. 

Но те също така отбелязват, че много американци, които избират да гласуват по пощата този път заради вируса, просто ще използват опции, които отдавна са им достъпни според съществуващите закони.  

Повече гласове по пощата, по-висока избирателна активност  

По време на първичните президентските избори в много щати, които улесниха гласуването по пощата, имаше по-висока избирателна активност спрямо щатите, които направиха по-малко промени. 

В 31 от щатите, провели първични президентски избори през тази година,  се наблюдава увеличение на избирателната активност в сравнение с 2016 г. От тях 18 са изпратили или бюлетини, или заявления за гласуване преди първичните избори.  

Потенциални проблеми през ноември 

Изследователите са мнение, че слабо увеличеният персонал в избирателните бюра може бързо да бъде затрупан от обема на бюлетините. Проблемите им биха могли да се усложнят от липса на финансиране за пощенската служба. Ако има забавяне в избирателните бюра или пощенските служби, експерти смятат, че бюлетините може да не бъдат изпратени навреме.  

Ричард Л. Хасен, професор по право и политически науки в Калифорнийския университет, заяви, че е „много притеснен“ за това, че десетки избиратели ще останат без глас, без да имат вина. Тъй като много гласоподаватели няма да са запознати с процеса на гласуване по пощата, той и други експерти заявиха, че са обезпокоени, че избирателите могат да направят неволни технически грешки при маркиране, подписване, подпечатване или изпращане на бюлетината, което води до отхвърляне на бюлетините им в крайна сметка.