Шефът на Apple Тим Кук влезе в клуба на милиардерите

Apple е близо до момента, в който може да се окаже първата компания с оценка за 2 трлн. долара

08:57 | 11 август 2020
Обновен: 09:02 | 11 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук влезе в клуба на милиардерите, след като цената на акциите на технологичната компания продължи да расте, съобщава BBC.

Пазарната стойност на Apple нараства след силни резултати и по-добри перспективи за технологичните гиганти.

Кук притежава пряко 847 969 акции и миналата година получи над 125 милиона долара като част от пакета му на заплащане.

Миналата седмица личното богатство на основателя на Facebook Марк Зукърбърг достигна 100 млрд. долара.

Технологичните компании, включително Apple, Facebook и Amazon, се радват на нарастване на печалбите си по време на пандемията на коронавирус, тъй като повече хора прекарват времето си онлайн.

Apple е близо до момента, в който може да се окаже първата компания с оценка за 2 трлн. долара. А само преди две години тя стана първата с оценка от 1 трлн. долара.

Тим Кук пое управлението на Apple от Стив Джобс преди девет години. Статутът му на милиардер идва от притежаваните от него акции и от възнагражденията, които получава от компанията, като богатството му се изчислява от Bloomberg Billionaires.

През 2015 г. той каза, че планира да дари по-голямата част от богатството си и вече е дарил милиони долари. Зукърбърг пое също подобен ангажимент.

Зукърбърг, заедно с Джеф Безос от Amazon и Илон Мъск от Tesla, натрупаха богатството си благодарение на големите дялове, които притежават в компаниите, които са основали. За сравнение делът на Кук в Apple е незначителен – около 0,02%.