Covid-19 се разпростира бързо, защото милиарди хора нямат вода

Около 3 милиарда души нямат достъп до течаща вода, а 4 милиарда страдат от силен недостиг на вода в продължение на поне един месец годишн

10:15 | 8 август 2020
Обновен: 10:16 | 8 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Силният недостиг на вода за някои домакинства – проблем, който всъщност засяга двама от всеки пет човека в света, подкопава усилията за овладяване на пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Честото и щателно измиване на ръцете са сред най-ефективните мерки за ограничаване на разпространението на вируса, тъй като основните пътища за предаването му са чрез въздушно-капково път и директен контакт по информация на Световната здравна организация.

Въпреки това, около 3 милиарда души нямат достъп до течаща вода и сапун у дома, а 4 милиарда страдат от силен недостиг на вода в продължение на поне един месец годишно, съобщават от ООН.

Отсрочените с години инвестиции в чиста вода и канализация сега излага на риск всички, докато вирусът се разпространява в развитите и развиващите се държави, които генерират цикъл на зараза и реинфекция.

Светът трябва да изразходва 6.7 трлн. долара за водна инфраструктура до 2030 г. според ООН, но не само за спешни санитарни нужди, а и за справяне с дългосрочните проблеми от пандемията, като например осигуряване на по-добре напояване, за да се предотврати продоволствена криза.

Някои компании вече предлагат решения за най-належащите проблеми. Японската Lixil Group, която притежава марки като American Standard и Grohe, работи с Unicef и други партньори за създаването на приспособление за миене на ръце, което се нуждае от малко количество вода в бутилка. Срещу сумата от 1 млн. долара могат да бъдат направени 500 хил. такива приспособления в Индия, които да бъдат дарени на 2.5 млн. души преди да започнат продажбите на дребно.

Дял от

Дял от населението с достъп до вода у дома през 2017 г. Графика: Bloomberg

„Това е бърза реакция, възможна в краткосрочен план, която може да помогне в борбата с пандемията, но са необходими и по-устойчиви инвестиции за прокарване на течаща вода в повече домове“, заяви Клариса Брокълхърст, преподавател в Института по водите в Университета на Северна Каролина и бивш директор в Unicef.

Неравенство

Липсата на достъп до вода и канализация е още един пример за смъртоносния ефект на неравенството в контекста на пандемията. Ефектите от лошото управление на водата се усеща непропорционално от бедните, които са най-застрашени от замърсена вода и неадекватни санитарни условия, заявиха от Световната банка.

Хората в неравностойно положение в градовете са особено уязвими, тъй като често живеят в гъсто населени райони, където социалното дистанциране е трудно, особено ако им се налага да споделят един водоизточник.

Около 5,7 милиарда души биха могли да живеят в райони, където водата е ограничена поне един месец годишно до 2050 г., което създава безпрецедентна конкуренция за вода, обяснява представител на ООН. Според една от направените оценки всяка степен на глобално затопляне ще изложи около 7% от световното население на намаляване на възобновяемите водни ресурси от поне 20%. И всичко това се случва в момент, когато миенето на ръцете е въпрос на живот и смърт.