Спадът на заявленията за безработица в САЩ надминава очакванията

Пазарът на труда в страната бележи подобрение след седмиците на нарастваща безработица

18:08 | 6 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Броят на заявленията за безработица в САЩ се понижава над очакванията през миналата седмица до най-ниското ниво от началото на пандемията, сигнализирайки подобрение на трудовия пазар, съобщава Bloomberg. 

Първоначалните заявления за безработица по държавните програми се понижават с 249 хиляди до 1,19 милиона в седмицата, приключваща на първи август, сочат данни на трудовото министерство на страната от четвъртък. Средните очаквания на икономисти, допитани от Bloomberg, бяха за 1,4 нови заявления. 

Спадът на

Спадът на заявленията за безработица в САЩ надминава очакванията. Графика: Bloomberg 

Броят на заявленията, по които вече се изплащат обезщетения, се понижава с 844 хиляди до 16,1 милиона в седмицата, приключваща на 25 юли. Очакванията на икономистите бяха за 16,9 милиона заявления. 

Спадът на новите заявления е най-големият от почти два месеца насам, което бележи очаквано подобрение на пазара на труда в САЩ след седмиците на силен ръст на безработицата. На фона на заявленията, които все още надминават милион на седмична база, предстои дълъг път, преди пазарът на труда окончателно да се възстанови. 

Законодателите в САЩ все още работят по нов пакет от стимули, но междувременно допълнителната помощ в размер на 600 долара, която подкрепяше доходите на домакинствата през последните месеци, вече беше преустановена.