JPMorgan: По-възрастните инвеститори залагат на златото, по-младите - на биткойн

В сряда цената на благородния метал премина прага от 2000 долара за тройунция

09:30 | 5 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Поведението на индивидуалните инвеститорите по време на пандемията варира значително сред различните възрастови групи, твърдят експерти на JPMorgan, цитирани от Bloomberg. 

Като цяло инвеститорите проявяват интерес към алтернативните активи, но по-възрастните от тях купуват злато, докато по-младите се насочват към биткойн, посочват стратези на банката. Милениалите "прегръщат" акциите, основно технологичните, докато по-възрастните продават акции, посочват още експертите. 

“По-възрастните инвеститори продължават да насочват излишната ликвидност към облигационни фондове, закупуването на които остава силно през юни и юли”, пишат стратезите в бележка от 4 август, която анализира инвестиционните потоци.

Търсенето на индивидуалните инвеститори през тази година е очевидно от 46-процентния ръст на цените на акциите след разпродажбите им през март, увеличената цена на златото и скорошното рали при криптовалутите. 

Корелацията между

Корелацията между биткойн и златото се повишава. Графика: Bloomberg 

Златото и биткойна, държани от борсово-търгувани фондове (ETF), отчитат силен интерес през последните пет месеца, след като и по-младите, и по-възрастни инвеститори се насочиха към “алтернативни” валути, пишат стратезите. 

Доларовият индекс на Bloomberg се понижи с около 1,7% през същия период, засилвайки дебата дали не предстои продължителен период на слабост за зелените пари. 

Ралито на златото продължава с пълна сила, набирайки все повече инерция. В сряда цената на благородния метал премина прага от 2000 долара за тройунция, подкрепена от очакванията за повече правителствени стимули в борбата с последствията от коронавируса в САЩ, съобщава investor.bg.

В момента стойността е над 30% по-висока от началото на годината, като ръстовете най-вероятно ще продължат. Във вторник управителят на Фед за Сан Франциско Мери Дали заяви, че американската икономика се нуждае от повече подкрепа от първоначално предполаганата, съобщава Bloomberg.

Някои промени в американския пазар на облигации също подпомагат звездното движение в посока нагоре на цената на златото. Реалната доходност върху 10-годишните американски държавни ценни книжа се срина до под нулата и удари рекордно дъно от -1% във вторник.

Към 8:10 ч. българско време спот цената на златото нараства с 0,14% до 2022,29 долара за тройунция, след като по-рано достигна над 2031 долара. Фючърсната цена също е над прага от 2000 долара - 2027,25 долара за тройунция.