Петролът поскъпва до близо 42 долара за барел

Черното злато поскъпва след експлозия в Ливан, което покачва геополитическата несигурност в региона

21:30 | 4 август 2020
Обновен: 21:32 | 4 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Петролът удължава ралито си и цената му достига двуседмичен връх, след като експлозия в основното пристанище на Ливан разтърси столицата Бейрут. Това събитие подчертава нарастващата геополитическа несигурност в региона, съобщава Bloomberg.

 Фючърсите върху петрола на борсата в Ню Йорк поскъпват с 2.5% до 41.9 долара за барел към 21:15 часа българско време. Това се случва след публикуването на видео материали в публичното пространство, на които се вижда дим в небето над пристанището в Бейрут, както и много материални щети върху сгради и магазини в района, включително и върху дома на бившия премиер Саад Харири.

Петролът поскъпва в тандем с американските акции и заради сигнали за икономически оптимизъм. Индексът S&P 500 бележи ръст за трета поредна сесия.

„Напрежението е високо и това дава предпоставки за поскъпването на петрола“, коментира Джон Килдуф, партньор в Again Capital LLC.

Все пак продължаващия ръст на запасите в хранилищата и влошаващите се перспективи за търсенето заради влиянието на пандемията от коронавируса държат цената на петрола закотвена в диапазона около 40 долара за барел от края на юни. Случаите на коронавирус в световен мащаб са вече над 18 млн.

В Германия, Полша и Нидерландия се наблюдава ръст на новите случаи. А в САЩ новоустановените лица с коронавирус нарастват с 0.9% в понеделник на дневна база.

Междувременно страните членки на ОПЕК увеличиха производството си. Организацията и нейните съюзници облекчават рекордното свиване на производството на петрол от този месец.