Икономическите данни от Европа и Азия вдъхват лек оптимизъм на петролните пазари

Все пак петролът не успява да се откъсне значително над цената от около 40 долара за барел

19:18 | 3 август 2020
Обновен: 19:21 | 3 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола поскъпват в тандем с американските акции, след като икономическите данни от Европа и Азия вдъхват надежда за възстановяване на търсенето, съобщава Bloomberg.

В Китай производствената активност в заводите през юли се увеличава с най-бързите си темпове от януари 2011 г. насам. Акциите в Европа, Азия и САЩ поскъпват, като индексът S&P 500 отчита ръст от близо 1%. В еврозоната PMI индексът на производствения сектор се покачва 51.8 пункта през юли от 47.4 пункта през юни.

„Ако икономическата активност продължи да се покачва, това впоследствие ще доведе до по-голямо търсене, което ще подкрепи пазара“, обяснява Джин МакГилиан, вицепрезидент на отдела по пазарни проучвания в Tradition Energy.

И все пак споразумението на ОПЕК и съюзниците ѝ за облекчаване на свиването на производството на петрол през този месец пречи на цените на петрола да се повишат дори още повече. През август страните членки на ОПЕК+ ще произвеждат с близо 1.5 млн. барела петрол на ден повече спрямо нивата през юли. Русия вече повиши леко добива си на петрол през изминалия месец.

Петролните фючърси продължават да изпитват трудности да поскъпнат значително над цена от 40 долара за барел заради не толкова добрите перспективи пред търсенето, след като случаите на коронавирус в световен мащаб вече надхвърлят 18 млн. Към 19:10 часа българско време цената на петрола на борсата в Ню Йорк е малко над 41 долара за барел.

Има все повече доказателства, че възстановяването на търсенето започва да се изтощава, смятат анализаторите на JPMorgan. А Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC, коментира, че темпът на заразяване с коронавирус се ускорява на много места в САЩ, което подновява притесненията за търсенето на петрол, докато се въвеждат нови ограничителни мерки. „Това тежи на пазара“, отбелязва той.