Американската икономика аварира под знака на коронакризата

Досега САЩ не успяха да разработят и поддържат национална стратегия срещу Covid-19

09:04 | 4 август 2020
Обновен: 10:16 | 4 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Photographer: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Тези седмици САЩ се приближават към икономическа катастрофа. Пет години на непрекъснат растеж бяха изтрити само през второто тримесечие, когато брутният вътрешен продукт на страната се сви с 9,5%, тъй като американският бизнес спря да инвестира, а хората редуцираха до минимум потреблението. Това беше най-ужасяващото тримесечие от последните 75 години, пише за Die Zeit Клаус Бринкбьоймер.

Ню Йорк е само един пример. 2800 компании прекратиха дейност от началото на март. Една трета от приблизително 240 хил. семейни фирми в града, всички кафенета, козметични салони, услуги за химическо чистене или бизнеси като този на като 50-годишната детска книжарница Bank Street Bookstore, които представляват 98% от работните места, вероятно никога няма да се възстановят отново.

Модният бранд на Даян фон Фюрстенберг все още се справя. DVF се бори, но не успя да плати различни разходи, поради което 18 от 19 клона в САЩ бяха затворени, а дейността в централата им в района на Мийтпакинг в Ню Йорк се сви неимоверно.

През февруари Фюстенберг получи в Париж Ордена на Почетния легион, а председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви: „Жена, облечена от Даян фон Фюрстенберг, е свободна в действията си и свободна да вземе живота си в ръце".

Досега САЩ не успяха да разработят и поддържат национална стратегия срещу Covid-19, поради което коронавирусът премина от щат в щат и взе живота на 157 хил. американци. Медицинската катастрофа продължава, поради което никой не може да каже дали това сега е втората, третата или все още първата вълна. Досега помощта от 3 трилиона долара бе само начин за преодоляване на ситуацията, но не и устойчив механизъм.

1.4 млн. нови заявления за обезщетения за безработица бяха получени миналата седмица. Това беше 19-тата поредна седмица с над милион нови молби, а междувременно около 30 милиона американци наскоро са получили обезщетения за безработица.

Сега обаче програмата, чрез която не седмицата на засегнатите лица се изплащаха 600 долар от правителството, приключва. Забраната за отстраняване на наематели с финансови затруднения вече не се прилага. Отсега нататък се очакват повече безработни, бездомни и хора без здравно осигуряване.

Президентът Доналд Тръмп в продължение на седмици изглеждаше равнодушен и странно фаталистичен, след като 3 г. преди това се хвалеше с икономически данни, очаквайки преизбиране. След което той изпадна в паника.

Доналд Тръмп предложи интересен спасителен пакет - комбинация от намаляване на данъци и 1,75 милиарда долара за нова сграда на централата на ФБР, която в момента е от второстепенно значение на страдащата нация. А по отношение на предложенията на демократите Тръмп каза: „Наистина не ни интересува“.

Повечето сенатори и депутати от Камарата на представителите знаят, че е необходима още помощ от Вашингтон. Първо, това е предизборна кампания и второ, самият дебат противоречи на всичко, в което реалните републиканци вярват. Те искат възможно най-малко държава, почти никакви стимули и помощ за щатите, управлянани от демократи.

Още през май демократите представиха пакет на стойност 3 трилиона долара, и бързо получиха одобрение чрез Камарата на представителите, където имат мнозинство. Сега те обаче сякаш напоследък са затворени. Говорителят им Нанси Пелоси обяснява всичко относно пакета за помощ и движи кампанията на кандидата за президент Джо Байдън.

Всъщност демократите искат да продължат плащанията от по 600 долара седмично и да помогнат на работниците, семейните фирми, местните власти и щатите, да подкрепят наемателите с 200 милиарда долара и да насочат средства за медицински проекти, създавайки общонационални програми за тестване и непрекъснат план срещу коронавируса.

На републиканците им отне месеци да представят пакета си пред Сената. Това се случи миналия понеделник – размерът му е само от един трилион долара. Републиканците искат да сведат седмичните обезщетения за безработица от 600 до 200 долара, да прокарат данъчни облекчения и корпоративни стимули. Помощ за градовете, щатите и медицински направления не са включени в предложението им, тъй като това би означавало да си признаят, че нещо в страната не е наред.

Представители на двете партии и Марк Медоуз, началник-щаб на Белия дом, се срещнаха в кабинета на Пелоси в Конгреса в събота. "Предстои още дълъг път", каза Медоус след това, без да е оптимист. Основен проблем е, че 20 републикански сенатори по принцип са против нов спасителен пакет.

Има време за споразумение до следващия петък, след което Конгресът излиза в почивка за месец, а когато се върне, започва горещата фаза на предизборната кампания. Във Вашингтон дори републиканците все още не разбират защо Белият дом не се бори и не настоява, точно в рамките на предизборната кампания, да приеме закон, който може да спаси компаниите от фалит и семействата от това да загубят домовете си.

Икономистът от Американския предприемачески институт Майкъл Р. Щайн, който е близък до републиканците, заяви пред New York Times с изумление миналата седмица: „Доналд Тръмп всъщност не разбира колко лошо се спря икономиката и колко драматична е ситуацията за служителите и семействата в момента".