Спасителният план на републиканците за САЩ - парченце помощ за икономиката и коронавирус

Пакетът от 1 трлн. долара насърчава предимно предприемачите и може да провокира нови инфекции

09:15 | 29 юли 2020
Обновен: 10:34 | 29 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Jayme Gershen/Bloomberg
Снимка: Jayme Gershen/Bloomberg

Републиканците в Сената на САЩ всъщност планираха да финализират плана си за следващия пакет за излизане от кризата миналата седмица, но партията на президента Доналд Тръмп не успя да постигне споразумение в четвъртък поради вътрешни раздори. В понеделник лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл и неговите колеги най-накрая обявиха как смятат да вземат под контрол икономическата криза в страната през следващите седмици. Републиканците обаче не успяха да постигнат мащабни мерки, пише за Die Zeit анализаторът Йорт Вималасена.

Сърцевината в проблема при преговорите досега са увеличените обезщетения при безработица, чието изплащане изтича тази седмица, пише авторът. Те се регулират от държавата, като безработните получават средно 333 долара на седмица. Конгресът увеличи тази сума с 600 долара седмично през март. Това в САЩ, при наличието на колосални разходи за здравеопазване, образование и дома, е сума, която спасява временно положението. Според изчисления на Института за икономическа политика семейство с четири деца с две деца в района на Маями се нуждае от повече от 7 хил. долара на месец.

Увеличеното обезщетение за безработица е „аварийна котва“, която позволи на милиони хора да останат вкъщи по време на пандемията. Но това не се нравеше републиканците, посочи журналистът. "Не би било честно спрямо данъкоплатците да плащат повече за онези, които си седят седят вкъщи, вместо да си намерят работа", заяви министърът на финансите Стивън Мнучин в неделя.  Затова според него трябва да има само по 200 долара на седмицата, и то само за следващита два месеца.

Това е драстично намаление на помощите за почти 25 млн. бенефициенти на обезщетения при безработица. Има голям риск много от тях вече да не могат да плащат сметките си или да натрупват дългове. Според изчисленията на консултантската фирма Evercore брутният вътрешен продукт на САЩ ще се свие с около два процентни пункта за текущата година, когато изтекат допълнителните плащания. А подновяването на търсенето на работа може да допринесе за по-нататъшното разпространение на вируса.

Демократите искат да запазят допълнителните плащания от 600 долара до края на годината. След вътрешнопартийните спорове този въпрос сега е заплаха за демократите, които трябва да одобрят всички планове на републиканците с мнозинството си в Камарата на представителите.

Страните обаче биха могли да се споразумеят по една точка - според актуални данни на  CNBC почти половината от наемателите в Ню Йорк са изложени на риск да бъдат отстранени от квартирите си, като в Западна Вирджиния броят им достига 59%.

12 млн. души живеят в домакинства, които не са в състояние да покрият следващия си месечен наем. Републиканците се споразумяха да удължат мораториума върху наемите на жилища, субсидирани от държавата, посочи финансовият съветник на Белия дом Лари Кудлоу.

Наемателите, чиито жилища не са обхванати от наредбите, остават в безизходица. В случай на безработица би следвало да се очаква и да получават по-малко пари от държавата. Републиканците не са приели наредби в помощ на тези наематели. Въпреки това ще се раздадат по 1200 долара за всички американци за покриване поне частично на дължимите сметки в началото на месеца.

Като цяло пакетът e на стойност около 1 трлн. долара – 860 млрд. евро, което е много по-малко като стойност спрямо предишния антикризисен през март, който възлизаше на близо 2,7 трлн. долара. От него са планирани 100 млрд. долара по програмата за публично-частно партньорство, която има за цел да даде възможност на по-малките компании да продължат да плащат на служителите си и да се предотврати закриването им. За училищата са предвидени 70 млрд. долара. Две трети от тази сума обаче отива главно за училища, които осигуряват присъствени часове.

Много големи училищни райони в страната обявиха, че ще продължат да предлагат онлайн часове заради риска от заразяване. На по-бедните училища, които зависят от местните фондове, се налага ултиматум: или се отварят в съответствие с указанията на щатите, или не получават помощ. Въпреки това преждевременното отваряне на учебни заведения в огнища на зараза като Флорида, Тексас или Калифорния може допълнително да засили пандемията. По тази линия също възниква остра конфронтация с демократите.

В основата на новия пакет е защитата на компаниите от искове за обезщетение за вреди, определени през април от Мич Макконъл като "червена линия".

Предприятията, където са регистрирани огнища на зараза, не могат да бъдат съдени от служители и клиенти в продължение на пет години, освен ако не се докаже, че са нарушили грубо държавна или местна политика за защита. Това до голяма степен предпазва компаниите от скъпоструващи граждански дела за милиони долари. Въпреки че намаляването на обезщетението за безработица е е форма на призив към работниците да се върнат на работа възможно най-бързо, предприемачите се освобождават от задължението за осигуряване на възможно най-безопасни условия на труд.

Общините и щатите остават с празни ръце по отношение на следващия коронапакет, ако разпределението му зависи републиканците. Ликвидността е от съществено значение за обществените услуги, тъй като, например, здравеопазването и обществената инфраструктура се финансират от местни и държавни фондове. Поради тази причина демократите изискват 1 трлн. долара за подкрепата си.

Републиканците искат да осигурят 16 млрд. долара за тестове. Разумна мярка, тъй като тестовата наличност е един от най-важните инструменти за овладяване на пандемията. Независимо от това, Тръмп първоначално не пожела да предостави допълнителни средства в това направление. Сравнително малкото количество тестове до момента показва, че президентът и неговата партия все още очевидно не дават приоритет на увеличения капацитет за тестване. Няма и мерки за помощ за хора, които са загубили здравната си застраховка поради пандемията.

Всички мерки заедно рисуват ясна картина. Републиканците се опитват да отстояват икономически интереси за сметка на служителите. Компаниите могат да бъдат щастливи. Заплашени от граждански дела, те могат да очакват работници, които без адекватна помощ нямат друг избор, освен да са им на разположение. От друга страна, насочеността на пакета може да доведе до влошаване на пандемията. Въпросът е до каква степен демократите могат да разширят републиканския коронапакет.

Опонентите на Тръмп имат мнозинството в Камарата на представителите. Демократите представиха предложението си за още един пакет от 3 трлн. долара през май. Говорителят Нанси Пелоси свика републиканците на среща в понеделник, за да проучи „къде може да се постигне обща позиция“. Времето изтича - не само защото увеличеното обезщетение за безработица изтича, но и понеже Сенатът на 7-ми август излиза за четири седмици в лятна ваканция.