Коронакризата заплашва икономическото господство на САЩ

Икономисти прогнозират, че Европа ще се възстанови по-бързо от Америка от кризата

07:48 | 28 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg
Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

Тази седмица в много домакинства в САЩ възниква извънредна ситуация. Мерки, като увеличени средства за обезщетения при безработица и временна защита срещу искове за изгонване от жилище, изтичат. Правителството във Вашингтон засега не е в състояние да постигне съгласие за нова помощ, пише за Die Zeit анализаторът Хайке Бухтер.

В същото време икономисти като Яри Стен от Goldman Sachs прогнозират, че Европа ще се възстанови по-бързо от Америка, което е рякост.

От 1992 г. насам в 20 от 28 години САЩ генерират по-висок икономически растеж от Европа, сочат данните на Международния валутен фонд. Но в момента икономическото господство на САЩ е застрашено заради коронавируса.

В случая играят роля и различните социални системи. Ако САЩ изпаднат в криза, компаниите могат да освободят служители там сравнително лесно. Безработните са по-склонни да започнат работа в други сектори или да приемат по-лоши условия на труд. Според икономистите това ще доведе до по-голяма гъвкавост на американския пазар на труда.

В Европа механизми като обезщетения при безработица и добре развита система за социално подпомагане смекчават последиците от спадовете. По-добрите социални помощи също означават, че гражданите плащат значително повече данъци.

Европейската система се нуждае от повече време за възстановяване на икономиката, а растежът е потиснат от по-високите данъци. Последно това се наблюдаваше след финансовата криза през 2008 г. В резултат на това икономиката на САЩ се сви с 2,5%, а тази на еврозоната - с 4,5%. Въпреки това възнагражденията оттогава насам са в застой. Много от новосъздадените работни места предлагат по-нисо заплащане и още по-малко сигурност.

Предимството на европейците в условията на коронакризата е очевидно. Правителствата могат да изпращат служители си да работят от вкъщи, без да им се налага да са наредени на опашки пред хранителни банки или кухни. Точно това се случва в много градове в САЩ.

"Служителите в Европа получават заплати, докато американските работници молят за храна", обобщава New York Times. Репортерите описват случая с агент на недвижими имоти в Манхатън, чиято посредническа фирма го освобождава, след като пандемията прекъсва дейността му. Той взима пари назаем от приятели и семейството си. Накрая, след като следва съвет на свой познат, започва да рови из кофите за боклук на местен гурме пазар, за да намери пригодна за ядене храна.

Много хора в САЩ живеят „от заплата до заплата“. В този ред на мисли те имат малко спестявания и са зависими от месечния си доход. Около 40% от американците не могат да отделят 400 долара дори при спешни случаи, сочи проучване на Федералния резерв на САЩ от миналата година.

Това не се дължи непременно на жаждата за харчене. Макар доходите на американците да са в застой през последните няколко десетилетия, разходите за живот, особено тези за здравеопазване и образование, нарастват. За да „свържат двата края“, много от тях поемат дългове. Коронакризата изостря ситуацията допълнително.

Правителството инжектира 2,7 трлн. долара в икономиката от март насам. Но разпределението на средствата е доста хаотично. Центровете за намиране на работа са преизпълнени от заявления на 30 милиона безработни, мнозина очакват обезщетенията си за безработица седмици наред.

Изплатени бяха около 1,4 млрд. долара помощи на хора, чиито роднини са починали. Фондът за подкрепа на малки и средни предприятия разпредели милиарди долари между големи корпорации, частни училища, телевизионни звезди и отбори от областта на спорта. Малките компании, управлявани от чернокожи и други малцинства, от друга страна, често остават без субсидии.

Много губернатори са под голям натиск да решат дали да наложат последващи ограничения, за да забавят разпространението на пандемията. Не е случайно, че мерките, особено в богатия североизток на страната, в  щати като Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът и Масачузетс, са по-лесни за прилагане. Гъвкавостта на пазара на труда в САЩ има фатална цена в условията на тази криза.

САЩ са „на тясно“ - ако икономиката се блокира, мнозина в страната ще са на ръба на оцеляването си. А ако се рестартира, инфекциите с Covid-19 ще се увеличат. 145 хил. души са станали жертва на пандемията.

Ако САЩ, най-важната световна икономика, не се възстановят, за Европа ще бъде почти невъзможно да остави кризата зад себе си, пише в заключение Хайке Бухтер.