Възстановяването в САЩ е в застой, но може да стане и по-лошо

Американският президент Доналд Тръмп обаче обеща велико трето тримесечие

09:09 | 25 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Lynsey Weatherspoon/Bloomberg
Снимка: Lynsey Weatherspoon/Bloomberg

Въпреки уверенията от администрацията на американския президент Доналд Тръмп за задаващи се по-добри времена, влошаващото се състояние на пандемията ограничава или дори замразява започналото скоро икономическо възстановяване в САЩ, пише Bloomberg. Данните стават ясни дни, преди сроковете за част от федералните помощи за стотици милиарди долари да изтекат. 

Законодателите може да постигнат споразумение за нов пакет от стимули, но за момента те остават разединени по отношение на ключови детайли. Независимо дали разговорите ще са успешни, или не, едно нещо е напълно ясно - докато ваксина или ефективно лечение срещу Covid-19 не е налично, в най-добрия случай най-голямата икономика в света ще отбележи слаб растеж, а при най-лошия сценарий ще се изправи пред продължителен период на несигурност или дори депресия. 

Според Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics, ако властите в САЩ не успеят да предоставят бързо нов голям пакет от стимули, икономиката ще се насочи към втори спад - т.нар. “двойно дъно”. Той прогнозира още, че нивото на безработицата ще остане двуцифрено до края на пандемията. 

Какво смятат икономистите 

“Фискалният отговор към предизвиканата от Covid-19 рецесия губи мощ на фона на растящия брой на новозаразени, който натежава на възстановяването. В същото време в края на юли изтича срокът за изплащане на увеличените обезщетения за безработица. Набор от други програми също ще има нужда от удължаване или увеличаване”, смята експерт на Bloomberg Economics. 

Данните за безработицата в САЩ са поредният сигнал, че икономическото възстановяване е в застой, след като броят на новозаразените започна да нараства в страната през миналия месец. Първоначалните заявления чрез редовни държавни програми се увеличават до 1,42 милиона през седмицата, приключила на 18 юли, спрямо 109 хил. през предходната седмица, сочи докладът на Министерството на труда, публикуван в четвъртък.

По данни на JPMorgan разходите на потребителите чрез кредитни карти “се променят слабо след края на юни”, като остават на около 12% под миналогодишните нива за същия период. Информацията следва “силното икономическо възстановяване” през май и в началото на юни. 

Възстановяването при въздушните пътувания достига по-малко от една трета от обичайните нива. Southwest Airlines обяви в четвъртък, че ще промени графика си на полетите “агресивно” в отговор на волатилното търсене. 

Широко следеното потребителско доверие неочаквано се влоши през юли. Потребителските разходи генерират около 70-процентен дял от икономиката. 

Межувременно резервациите в ресторанти преустановиха ръста си на национално ниво на фона на опасенията от вируса, като остават на една трета от нивата за същия период на 2019 г., сочат данни на OpenTable.

„Виждаме, че в областите, в които Covid се завърна - като Калифорния, Тексас и Аризона, данните за мобилността отслабват, данните за малкия бизнес показват известно отстъпление, както и за потребителските разходи“, заяви Мишел Мейър от Bank of America.Тя посочва, че положителното е, че “няма колапс”, а само “леко отслабване”. 

Какво смятат ръководителите на компании

„Намираме се в среда, в която е почти като да започваме бизнеса си от нулата. Имахме много силни резервации за третото тримесечие, в началото на този месец. След това, през последните няколко седмици, при скока в случаите на Covid-19, видяхме, че резервациите се забавят драстично и също така наблюдаваме увеличение на анулираните", коментира Гари Кели, ръководител на Southwest Airlines. 

“Не мисля, че някой от нас вярва, че ще се доближим до старото търсене, докато няма ваксина, която да е широко разпространена”, заяви Дъглъс Паркър, главен изпълнителен директор на American Airlines. 

Не всички данни от САЩ се влошават. Няколко показателя отчетоха експанзия в регионалното производство този месец. Интересът към закупуването на имот също остава относително силен, съдейки се по заявленията за ипотеки. 

Какво смята Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп прогнозира “велико трето тримесечие” за икономиката на САЩ в интервю за Fox News. Според него спадовете, предизвикани от коронавируса, ще отшумят до президентските избори през ноември. 

“Правим Америка по-добра, отколкото някога е била - вие ще видите това. Следващата година ще е велика, ще имаме векико трето тримесечие”, заяви Тръмп. “Хубавото нещо за третото тримесечие е, че резултатите ще станат ясни преди изборите”, отбеляза още президентът.