МВФ призова САЩ за бързо въвеждане на нови стимули

Продължаващото разпространение на коронавируса в най-голямата икономика в света стана повод за тревогите на фонда

19:44 | 17 юли 2020
Обновен: 20:05 | 17 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Международният валутен фонд призова САЩ да действат бързо с въвеждането на нов кръг фискални мерки на фона на набиращото сила разпространение на коронавирусната пандемия в най-голямата икономика в света, съобщава Bloomberg. 

„САЩ разполагат с фискално пространство и мерките трябва да бъдат разгърнати бързо, за да се ускори възстановяването след свиването през второто тримесечие”, заяви МВФ в изявление в петък. 

Изявлението на фонда подновява опасенията относно изтичането на няколко федерални програми за подпомагане през следващите седмици, което, заедно с ръста на новозаразени с коронавирус, заплашва зараждащото се икономическо възстановяване. 

Безработицата в САЩ все още остава на най-високите нива от над седем десетилетия, а икономиката е изложена на риск от продължителен период на слабост. Фондът очаква безработица да достигне ниво от 9,7% през четвъртото тримесечие - почти три пъти над нивото ѝ за 2019 г.

Кредиторът заяви, че неговите прогнози не отразяват допълнителните стимули, освен тези, които вече са в сила, което дава възможност за положителни изненади, въпреки че институцията признава, че “изглежда вероятно нов фискален пакет да бъде одобрен”. 

В допълнение към възможния нов кръг от фискална помощ МВФ заяви, че Федералният резерв има възможност за увеличаване на стимулите, като например увеличаване на покупките на облигации и ангажимент да поддържа лихвите близо до нулата, докато инфлацията се покачи до над 2% за устойчив период.

Фондът изброи няколко риска за перспективите, включително възраждане на пандемията, системно увеличение на бедността, повишени нива на дълга и забавяща се инфлация. 

По-рано днес Фед формално разшири кредитната си програма за подкрепа на малките и средни предприятия (Main Street Lending Program), като включи организациите с нестопанска цел и облекчи някои от първоначалните условия, които позволяват на по-малките дружества да се възползват. 

“Организациите с нестопанска цел предоставят жизненоважни услуги в страната и са работодатели на милиони американци”, заяви гуверньорът на Фед Джером Пауъл. “Ние слушахме внимателно и адаптирахме подхода си, за да можем да им предоставим най-добрата подкрепа, така че да продължат да изпълняват мисията си в тези необичайни времена”, добави той.