Републиканците в САЩ представят антикризисен план за 1 трлн. долара

Времето за одобрение на пакета е ограничено

11:08 | 28 юли 2020
Обновен: 11:26 | 28 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Директни плащания за всички американци, обезщетения при безработица и защита на бизнеса от съдебни дела – ето такъв пакет на стойност 1 трлн. долара за излизане от кризата представиха републиканците в американския Сенат и президентската администрация, пише Die Zeit.

Но преговорите непосредствено преди изборите вероятно ще бъдат трудни. "Пакетът не е достатъчно широкообхватен", твърдят демократите. Тяхното одобрение е необходимо, тъй като те представляват мнозинството в Камарата на представителите. И част от републиканците също разкритикуваха проекта.

Времето за споразумение в полза на плана е ограничено. Съществуващите до момента специални обезщетения при безработица изтичат в петък.

Американското правителство инвестира 3,7 трлн. долара за борба с пандемията в САЩ до момента. Демократите, от друга страна, изискват да се увеличи размерът на стимулите. Те също така обвиняват републиканците, че не действат достатъчно бързо в отговор на кризата. През май те одобриха нов пакет от 3,7 трлн. долара в Камарата на представителите, който Сенатът не прие за обсъждане.

САЩ са страната с най-много смъртни случаи от коронавирус в света  - 146 000, и най-висок брой заразени - 4,2 млн. души.