Производствената активност в Китай се повишава до най-високото ниво от 2011 г.

Данните сигнализират за набиращо скорост възстановяване във втората по големина икономика в света

09:26 | 3 август 2020
Обновен: 10:31 | 3 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Производствената активност в Китай нараства с бърз темп през юли, достигайки най-високото си ниво от 2011 г. насам. Това сигнализира, че възстановяването набира скорост, показват данни от понеделник, цитирани от Bloomberg. 

Индексът на мениджърите по поръчките за производствения сектор PMI в Китай, изготвян от Caixin/Markit, нараства от 51,2 пункта през юни до 52,8 пункта през юли, което е над средните очаквания на икономистите за ниво на показателя от 51,1 пункта през миналия месец. 

Стойност на индекса от над 50 пункта разделя свиването от експанзията. Това е в синхрон с официалните данни, публикувани миналата седмица, които отчетоха слабо ускорение на активността на месечна база. 

Производственият сектор

Производственият сектор в Китай продължава да се възстановява. Графика: Bloomberg 

“Завръщането на епидемията в някои региони не засегна подобряващата се тенденция в производствения сектор, който продължава да се възстановява след отмяната на повече мерки срещу коронавируса”, заяви Уанг Же, старши икономист в Caixin Insight Group. “Въпреки това ние все още трябва да имаме предвид слабостта на пазара на труда и при търсенето”, добавя той. 

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на Caixin се фокусира върху по-малките и частни компании, докато официалният PMI за производствения сектор покрива по-големите, държавни дружества.