Великобритания обмисля изолацията на Лондон като крайна мярка срещу Covid-19

Правителството все още обсъжда дали да въведе отново строги ограничителни мерки в някои региони

15:08 | 2 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън обмисля да изолира напълно Лондон и да издаде заповед хората от рисковите групи да останат по домовете си. Това показва потенциален план, чиято цел е да се избегне повторното въвеждане на строги ограничения срещу коронавируса в цялата страна, съобщава Bloomberg.

Потенциалните мерки включват затварянето на столицата, ако разпространението на коронавируса се ускори, и затягане на карантинните правила за пристигащите във Великобритания, става ясно от информация на The Sunday Telegraph. Ще има строги ограничения за пътуванията при влизане и излизане от магистрала M25, която обгражда Лондон. Също така според този план ще се забранят нощувките в хотели и места за настаняване за непостоянните жители на столицата.

Възрастните хора и като цяло тези, които са в рисковите групи, при подобен сценарий ще бъдат помолени да останат по домовете си и е възможно въвеждането на по-строги ограничителни мерки от досегашните в части от Северна Англия.

Информацията се появява два дни, след като правителството отложи планираното разхлабване на ограничителните мерки заради ръста на новите случаи на Covid-19. Премиерът Джонсън отхвърли плановете за отварянето на места за развлечения и отдих като боулинг зали и отмени тестовете, чиято цел бе да се върнат отново по безопасен начин спортните фенове на стадионите.

Преди месец Джонсън сравни идеята за повторно въвеждане на строги ограничителни мерки срещу коронавируса в национален мащаб като метод за ползване единствено в краен случай. Обединеното кралство е силно засегнато от пандемията и регистрира най-висок брой смъртни случаи в Европа от коронавирус. Критиците обвиняват правителството, че се е забавило прекалено дълго, преди да въведе ограничителни мерки за овладяване на пандемията през март. Ето защо сега общественият натиск към британския премиер е висок.