Въпреки загубите: Кризата е нов шанс за туризма на Флоренция

Градът търси алтернатива на масовия туризъм в условия на пандемия

12:30 | 1 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Градове като Рим, Венеция или Флоренция са особено засегнати от спада в областта на туризма. Посетители от САЩ, Китай, Япония и Русия спряха да пътуват до там на фона на разрастващата се пандмия от коронавирус. Барове, ресторанти и магазини по тези места - всички усещат спада. Икономиката на Флоренция до голяма степен зависи от туризма. Тази година се очаква загуба от 1 млрд. евро в този сектор там, пише Tagesschau.

С помощта на проекта „Възраждане на Флоренция“ предстоят много промени. Търсят се инвестиции и икономическа помощ от цял ​​свят, за чиято цел е основан фонд. "Но става въпрос и за дълбока промяна", обяснява кметът Дарио Нардела.

„Проектът е насочен и към гражданите и местните компании, защото осигурява цели, промени и „възраждане“ в няколко области - като околна среда, иновации, образование“. Така градът следва да стане по-устойчив. Туризмът "набързо, в насипно състояние", според кмета, трябва да приключи.

"Целта е да се съсредоточим върху качествения туризъм", обяснява той. "Ето защо решихме да забраним на еднодневните автобуси да влизат в историческия център на града. Той също трябва да стане по-разнообразен в бъдеще, а по отношение на новите компании и чуждестранните университети да настъпи обновление и оптимизация“, допълва още Нардела.

Галерия Уфици отдавна е притегалетен център за туристите във Флоренция. „Спокойно е“, казва посетител на музея Рим. Според него там сега човек  разполага с повече време да разгледа обстойно и да се наслаждава, без има струпване на хора.

В момента може да се случи точно това, което директорът на художествените колекции Айке Шмит е имал предвид много преди пандемията. По думите му стратегията сега е да се даде възможност за интензивно преживяване от страна на посетителите, оценявайки изкуството. "В някакъв момент напливът ще настъпи отново - това беше от малкото случаи от години, в които галерия Уфици бе затворена за дълго време. Затова е важно да приложим други форми на възприятие на изкуството“, смята Шмит.

Първи ефект е, че посетителите си осигуряват по-продължителен престой. В миналото масовият туризъм беше фокусиран главно върху най-известните атракции. Други, определено значими паметници или музеи, оставаха в сянка. Кризата обаче вече може да бъде възможност - за посетителите, както и за Флоренция като цяло.