ООН: Коронакризата заплашва с продоволствена криза 10 хил. деца всеки месец

Повече от 550 хил. деца са засегнати от т. нар. синдром на изтощението

10:30 | 28 юли 2020
Обновен: 10:30 | 28 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Пандемията и свързаните с нея ограничения изострят световната криза на глада. Според изчисленията на Организацията на обединените нации (ООН) още над 10 хил. деца ще починат от глад на месец през първата година на пандемията, пише Die Zeit.

Това би засегнало главно регионите по света, които вече страдат от недостиг на храна. Земеделските стопанства, откъснати от пазарите с оскъдни добиви, и селата, до които доставките на храни и лекарства не могат да достигнат, са силно потърпевши.

Още по темата

УНИЦЕФ: Още до 86 млн. деца са застрашени от бедност

В допълнение към това недохранването се увеличава на фона на дългосрочните последици, сочи прогнозата на четири агенции на ООН, които се опасяват от възникването на „поколенческа катастрофа“.

Освен това повече от 550 хил. деца са засегнати от т. нар. синдром на изтощението всеки месец, съобщиха от ООН. Това е в резултат на недохранването, което се проявява във вретеновидни крайници и изключително издути кореми. Изтощението и атрофията могат да причинят трайни физически и психологически щети на едно дете.

Ефектите от кризата от Covid-19 върху безопасността на храните ще се проявяват много години. Ще има социално въздействие. Това становище изрази Франческо Бранка, директорът на ресора по здравословно хранеен към Световната здравна организация (СЗО).