Гладуващите в Африка може да се увеличат драстично заради пандемията

Световната продоволствена програма към ООН се нуждае от 103 млн. долара, за да осигури хранителна помощ за Източна Африка до септември

17:51 | 19 май 2020
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Броят на хората, които изпитват остър недостиг на храна, в Източна Африка и Африканския рог ще се увеличи до между 34 млн. и 43 млн. души от май до юли заради социално-икономическото въздействие на пандемията в региона, съобщава Bloomberg, като се позовава на доклад на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН.

„Най-уязвимите и под най-голям риск са бедните и милионите бежанци, които се намират в различни гъсто населени лагери в региона“, се посочва в доклада на агенцията към ООН.

Към момента близо 20 млн. души нямат сигурен достъп до храна и са в риск от глад в 9 държави от региона още преди да бъдат засегнати от пандемията. Недостигът на храна, нашествията на пустинни скакалци и големите наводнения са сред големите заплахи за здравето и живота на хората в Етиопия, Южен Судан, Кения, Сомалия, Уганда, Руанда, Джибути, Бурунди и Еритреа.

WFP се нуждае от 103 млн. долара, за да предостави цялостна хранителна помощ или за да осъществи парични трансфери за над 3 млн. бежанци от изброените девет държави до септември, се отбелязва в доклада.

„Кризата с коронавируса е безпрецедентна и не засяга само една страна или един регион, а целия свят. Това не е проблем, свързан единствено с доставките, или проблем само с търсенето. Кризата е съчетание от тези проблеми и е в световен мащаб“, коментира Бренда Бехан, заместник-директор за региона в WFP. “Очаква се повече хора да загинат от социално-икономическото въздействие на пандемията, отколкото от самия коронавирус“, смята тя.