Проблемите на Африка се задълбочават по време на пандемията

Експерти прогнозират, че броят на застрашените от глад в света до края на годината ще се удвои до 265 млн. души

12:29 | 5 май 2020
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Много деца в Сиера Леоне, Африка, живеят в селските райони без компютри и други средства с достъп до интернет. Радиото е медията, която все още достига до повечето хора там и в другите страни на континента – в Сиера Леоне това са 80% от населението, смятат хуманитарните организациии, пише за Der Spiegel Ане Бакхаус.

Западноафриканската страна затвори всички училища на 31 март, когато бе потвърдено първият случай на коронавирус. На 28 април е имало 99 случая на заразени и четири смъртни случая, посочва авторът.

Според УНЕСКО над 90% от учениците по света са засегнати от закриването на училищата. Но не всички са изправени пред едни и същи проблеми. По данни на хуманитарната организация "Save the Children" - или т.нар. фонд "Спасете децата", в момента в Африка има 120 милиона деца, които са извън класните стаи. Това е тревожна статистика, тъй като така или иначе континентът трябва да се бори с достъпа до образование, разкрива Der Spiegel.

В Африка на юг от Сахара, дори преди Covid-19, броят на учениците е критично малък спрямо всеки друг регион в света. Сред тях една пета са деца на възраст между шест и единадесет години.

Въпреки че в някои страни в Африка има реномирани учебни заведения, в страни с войни и конфликти често е трудно да се установи учебен процес и ежедневие. Сиера Леоне също е срещнала трудности, докато се възстанови от гражданската война и ебола. Много правителства и неправителствени организации (НПО) се опасяват, че усилията да се даде възможност на повече момичета и момчета да ходят на училище всеки ден, сега са застрашени предвид затварянето на училища заради коронакризата, се отбелязва в анализа.

За много деца посещаването на училище означава и ежедневно хранене, което там често е по-евтино или безплатно. Това е стимул за семействата да изпращат децата си на училище, защото много домакинства нямат достатъчно храна у дома. Сега в условията на изолация този проблем се изостря. Мерките за сигурност за защита от пандемията са равносилни на глад за много африкански страни, подчертава Бакхаус.

Голяма част от населението в региона се препитава от ден за ден. Ако не могат да работят, те не могат да купуват храна. За запаси за няколко седмици и дума не става. Проблем, който обаче не е ограничен само до африканския континент. В Индия хиляди работници се редят на опашка за хляб всеки ден. В Колумбия пък много хора се обличат в червени дрехи като знак, че са гладни. Експерти прогнозират, че броят на застрашените от глад в световен мащаб ще се удвои до 265 милиона души до края на годината.

Друг проблем, върху който организации като Save the Children, акцентират, възниква от останалите – бременността сред тийндейжърите. В момента училищата отпадат като безопасни места за момичетата - те сега трябва да останат главно вкъщи, където някои са малтретирани от своите роднини или съседи. Според проучване на Програмата за развитие на ООН бременността сред непълнолетни момичета по време на кризата с ебола в Сиера Леоне нараства с 65%, посочва още Der Spiegel.