190 хил. души може да починат от коронавирус в Африка за година

Към момента всички държави на континента имат потвърдени случаи на коронавирус без Лесото

18:00 | 8 май 2020
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

До 190 хил. души в Африка може да починат през първата година на коронавирусната пандемия, ако прилагането на ключовите мерки за социална дистанция е неуспешно, обявиха от Световната здравна организация, съобщава BBC.

Новото проучване предвижда огнищата на зараза на континента да се запазят в продължение на няколко години. „Африка ще се отличава от другите региони с по-бавен модел на предаване на вируса“, коментира председателят на СЗО за Африка Матшидисо Моети.

Според изследването между 29 млн. и 44 млн. души в Африка могат да се заразят с коронавирус само през първата година на пандемията. В същия период от заразата може да умрат между 83 хил. и 190 хил. души, предупреждават от организацията.

Изчисленията се базират на прогнозно моделиране и с фокус върху 47 африкански държави, чието население е близо 1 млрд. Проучването не включва Либия, Египет, Тунис, Мароко, Еритреа, Судан, Джибути и Сомалия.

Към момента са регистрирани над 2 хил. смъртни случая от коронавирус в Африка, показват данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. За сравнение, 140 хил. души са загинали в Западна Европа.

Всяка държава в Африка има поне един потвърден случай на коронавирус с изключение на Лесото.