УНИЦЕФ: Още до 86 млн. деца са застрашени от бедност

Така общият им брой би нараснал с 15%

09:11 | 28 май 2020
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Коронавирусната пандемия може да изложи на риск от бедност още до 86 млн. деца в световен мащаб до края на годината. Така общият им брой би нараснал с 15%, показва съвместно проучване на Детския фонд на Организацията на обединените нации (ООН) УНИЦЕФ и британската организация „Спасете децата“, пише Die Zeit.

Организациите се опасяват, че до края на годината общо 672 милиона деца в страни с нисък и среден доход ще живеят под съответните национални прагове на бедност.

По данни на УНИЦЕФ и „Спасете децата“ около две трети от децата, оцеляващи в условия в бедност, живеят в Африка на юг от Сахара и Южна Азия. Според проучването обаче Европа и Централна Азия биха могли да бъдат най-засегнати от увеличаването на детската бедност на фона коронакризата. В тези части на света организациите прогнозират тя да нарасне с до 44%.

Пандемията предизвика "безпрецедентна икономическа и социална криза, която ограбва поминъка на много семейства по целия свят", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ ​​Хенриета Фор. От една страна, домакинствата страдат от лишения поради внезапната загуба на доходи и трудно могат да си позволят най-необходимата храна и чиста вода. В същото време социални услуги също могат да бъдат ограничени поради липса на данъчни приходи. Кризата заплашва да прекъсне напредъка, постигнат в борбата с детската бедност през последните години, пояснява Фор.

Двете организации призоваха правителствата за бързо и всеобхватно разширяване на системите и програмите за социална закрила с цел смекчаване на въздействието на Covid-19 върху децата в домакинствата с ниски доходи.

"Децата са изложени на още по-голям риск от бедност, отколкото възрастните", каза Ингер Ашинг, ръководител на „Спасете децата“.

„На децата, които страдат от глад и недохранване, без значение за колко продължителен период от време, могат да бъдат нанесени трайни вреди“, посочва тя. Дори преди пандемията две трети от децата по света не са имали достъп до социално осигуряване. "Техните семейства разполагат с оскъдни възможности за противодействие на извънредни финансови ситуации и бързо могат да се попаднат в порочен кръг от бедност между поколенията“, допълва още Ашинг.

Междувременно стана ясно, че изхранването на повече от 14 милиона души в Афганистан е изложено на риск заради коронавирусната пандемия.

За много афганистанци най-голямата заплаха не е самият коронавирус, а гладът, причинен от ограниченията за излизане и прекъсването във веригата на доставки. Това заяви Тимъти Бишоп от хуманитарната организация „Спасете децата" в Афганистан.

Поради наложените полицейски часове много работници вече нямат приходи, освен това и цените на храните се повишиха. Според доклад на Световната продоволствена програма към ООН (WFP) цената на брашното в големите градове в Афганистан е нараснала с почти 20% през март. 7 млн. деца в страната са застрашени от глад в резултат на пандемията, става ясно от данни на организацията. Този риск е особено изострен в селските райони.

УНИЦЕФ призова за събирането на 1,6 млрд. долара за хуманитарна подкрепа за деца, засегнати от пандемията COVID-19. Тя, заедно със Световната здравна организация (СЗО), ​​наскоро предупредиха за животозастрашаващите последици за милиони деца заради спирането на кампаниите за ваксинация в резултат на пандемията от коронавирус.