СЗО и УНИЦЕФ с предупреждение за здравето на децата заради спрени ваксинации

Пандемията е риск за реализирането на животоспасяващите програми за ваксинация в световен мащаб

14:15 | 23 май 2020
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg
Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg

Световната здравна организация (СЗО) и Детският фонд на Организацията на обединените нации (ООН) – УНИЦЕФ, ​​предупреждават за животозастрашаващите последици за милиони деца заради спирането на кампаниите за ваксинация в резултат на пандемията от коронавирус, пише Die Zeit.

Първоначалните анализи показват, че осигуряването на рутинни ваксинации е сериозно възпрепятствано в поне 68 държави и това вероятно ще засегне около 80 милиона деца на възраст под една година. Това заяви изпълнителният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Пандемията е риск за осъществяването на животоспасяващите програми за ваксинация в световен мащаб“, изтъкна Гебрейесус, допълвайки, че това излага десетки милиони деца в богати и бедни страни на риск от фатални заболявания като дифтерия, морбили и пневмония.

По данни на УНИЦЕФ ​​кампаниите за ваксинация срещу морбили са спрени в 27 държави, а тези  срещу полиомиелит - в 38 държави. Причините за това са свързани и с правилата за дистанция, въведени заради коронакризата.

Медицинският персонал се оттегли от кампании за ваксинации на въпросните заболявания и бе впрегнат в тези за лечение на Covid-19. Много родители също не успяват да заведат децата си в центровете за ваксинация на фона на ограниченията за пътуване.

По време на брифинг на 13 май д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации към СЗО, предупреди да не се правят опити да се предвиди кога ще изчезне коронавирусът. Той добави, че дори и да се намери ваксина, контролът върху вируса ще изисква "огромни усилия".

За почти 300 хил. души по света се знае, че са починали в резултат на пандемията. Регистрирани са повече от 4,3 милиона случая на заразени.

Наскоро УНИЦЕФ призова за събирането на 1,6 млрд. долара за хуманитарна подкрепа за деца, засегнати от пандемията COVID-19. Сумата е с 1 млрд. долара повече от заявените в края на март 651,6 млн. долара, съобщава Die Zeit. Фондът си е поставил за цел да ограничи пагубните социално-икономически последици, засягащи децата и техните семейства.