Проучване в Германия: Работата от вкъщи повишава продуктивността

За две трети от хората дистанционната работа помага за съвместяване на работата и семейния живот

15:12 | 22 юли 2020
Обновен: 15:27 | 22 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Преминаването към работа от вкъщи в резултат на коронакризата се оказва положително преживяване за много германски служители. До такъв извод се достига в рамките на проучване на третата най-голяма здравноосигурителна каса в Германия DAK-Gesundheit, предава Die Zeit, базирайки се на информационна агенция dpa.

Според проучването преди пандемията 21% от служителите са се чувствали системно стресирани. По време на кризата техният дял е бил 15%. Делът на заетите, които въобще не са почувствали стрес - или само отчасти са били под напрежение, се е увеличил от 48 на 57%.

Изследователските институти IGES и Forsa са интервюирали около 7 хил. служители за проучването на DAK преди и по време на пандемията. От тези, които сега работят редовно вкъщи, 56% са посочили, че са по-продуктивни, отколкото в офиса. Две трети отбелязват, че така могат по-добре да съвместят работата и семейния живот.

Подобен брой респонденти са доволни от спестеното време за пътуване до работното място. 76,9% от служителите, които са работили редовно в жилищата си от началото на кризата, искат да продължат да работят по този начин, поне отчасти, в бъдеще.

Още по темата

За Германия работата от вкъщи е шанс за по-зелен и по-добър живот

„Работата в домашни условия не само намалява риска от вирусни инфекции, но също така спомага за психичната уравновесеност“, заяви изпълнителният директор на DAK Андреас Щорм. „Положителното влияние от този стил на работа трябва да се използва и в бъдеще, без обаче да се пренебрегват негативните страни на работата от вкъщи“, смята още той.

Според проучването почти всеки втори германец не успява да направи разграничение между работа и личен живот. 52% от 18-29-годишните имат такъв проблем. Три четвърти от анкетираните, от друга страна, нямат директен контакт с колегите си.

Дълги години дистанционната дейност беше табу за много германски компании, но сега не е така. Пример за това е концернът Siemens, който възнамерява да продължи да разчита в голяма степен на работата от вкъщи след разпространението на коронавирусната пандемия, пише Der Spiegel.

Решението на Управителния съвет има за цел да се превърне в световен стандарт в групата. Повече от половината служители вече няма да са задължени да присъстват в офиса или в предприятието от два до три дни седмично, обяви компанията в четвъртък.

"Видяхме колко ефективна може да бъде дистанционната работа. Някои предразсъдъци изчезнаха", коментира Йохан Валиш, водещ мениджър в глобалния отдел за човешки ресурси в Siemens.

Според информация от Bloomberg повече от половината германски компании искат служителите им да продължат да използват някаква форма на дистанционна работа дори след отшумяването на пандемията.

Изследване на института Ifo показва, че 54% от дружествата искат да използват възможността за работа от вкъщи повече, отколкото преди пандемията.

Covid-19 доведе до значителни промени на начина, по който компаниите гледат на възможността за дистанционна работа, като трима от четирима ръководители посочват, че служителите им работят от домовете си през последните месеци, за да се съобразят с правилата за социална дистанция.