Siemens позволява работата от вкъщи за над половината си служители

До 140 хил. души могат да се възползват от възможността

14:13 | 16 юли 2020
Обновен: 14:27 | 16 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Дълги години дистанционната дейност беше табу за много германски компании, но сега не е така. Концернът Siemens възнамерява да продължи да разчита в голяма степен на работата от вкъщи след разпространението на коронавирусната пандемия, пише Der Spiegel.

Решението на Управителния съвет има за цел да се превърне в световен стандарт в групата. Повече от половината служители вече няма да са задължени да присъстват в офиса или в предприятието от два до три дни седмично, обяви компанията в четвъртък.

"Видяхме колко ефективна може да бъде дистанционната работа. Някои предразсъдъци изчезнаха", коментира Йохан Валиш, водещ мениджър в глобалния отдел за човешки ресурси в Siemens.

И служителите, и висшестоящите ръководители следва да потвърдят решението. Главният изпълнителен директор на Siemens Роланд Буш подчертава, че  трансформацията в модела на работа е база за по-нататъшното развитие на корпоративната култура на компанията. Според него новият стил на управление ще доведе до ефективни резултати.

Йохан Валиш очаква голям интерес. "Предполагаме, че промяната ще бъде широко приета и използвана", казва той.

Очаква се 140 хил. служители по целия свят да се възползват от решението, около 45 хил. от които - в Германия. Siemens Group има общо около 240 хил. служители, без да се отчита отделянето на Siemens Energy.

От работническите групи обявяват, че генерално са отворени за концепцията. "Но има много аспекти, за които все още трябва да говорим интензивно“, допълват те.

В условията на криза много компании трябваше да разширят възможностите за работа от вкъщи и за дистанционната дейност въобще. Проучвания сочат, че тази гъвкавост ще продължи да се прилага и след преодоляване на пандемията. 54% от 7 300 анкетирани компании от института за икономически изследвания Ifo отчитат, че очакват ръст на дистанционната работа.